Cătălin Drulă (USR), după crimele de la Caracal: Incompetența și corupția afectează profund funcționarea statului român

catalin_drula.jpg

Incompetența și corupția afectează profund funcționarea statului român, spune la RFI deputatul USR Cătălin Drulă, după crimele de la Caracal.
Incompetența și corupția afectează profund funcționarea statului român, spune la RFI deputatul USR Cătălin Drulă, după crimele de la Caracal.
Image source: 
Facebook/Cătălin Drulă

Statul român a reacționat dezastruos în gestionarea situației de la Caracal. O spune la RFI deputatul USR Cătălin Drulă. Incompetența și corupția afectează profund funcționarea statului român, afirmă politicianul. Nu e nevoie de schimbarea legislației pentru localizarea exactă a apelurilor la 112. Aceasta este scuza favorită a decindentului politic incapabil să își asume responsabilitatea, explică președintele Comisiei IT din Camera Deputaților Cătălin Drulă.

STS a anunțat, sâmbătă, că în cazul Caracal nu au fost inadvertențe, sincope sau defecțiuni tehnice și dacă există o problemă este legată doar de comunicarea întârziată.STS este instituția acuzată de Poliție că a oferit târziu date legate de localizarea Alexandrei, fata de 15 ani sechestrată, violată și ucisă, care a apucat să sune de 3 ori de pe telefonul agresorului, la 112.

Coaliția PSD – ALDE discută astăzi despre măsurile care ar putea fi luate după crima de la Caracal, suplimentarea finanțării serviciilor speciale la rectificarea bugetară și modificarea legii Serviciului pentru Telecomunicații Speciale.

Tot astăzi, Comisia pentru apărare a Camerei Deputaților se reunește, de la ora 15.30, chiar dacă niciunul dintre oficialii chemați la audieri nu a confirmat încă participarea. E vorba despre ministrul de Interne Nicolae Moga, directorul STS Sorinel Vasilca, inspectorul general interimar al Poliției Române Florian Dragnea, fostul șef al Poliției Ioan Buda precum și directorul Direcției Generale de Protecție Internă din cadrul MAI.

Cătălin Drulă: Noi, cei de la USR, vom fi prezenți acolo prin colegii noștri. Nu îmi închipui cum acești responsabili și conducători de instituții ar putea să sfideze Parlamentul României și să nu se prezinte. Sper că nu se va întâmpla acest lucru.

Reporter: Uzual, se confirmă prezența sau se anunță o convocare și, de obicei, cei convocați vin?

Cătălin Drulă: Puneți o întrebare dificilă. De exemplu, în comisia de tehnologie a informației, pe care o conduc, din 15 10 sunt de la PSD și ALDE. Din păcate, în Parlamentul României, aspectul de control parlamentar în comisii este foarte anemic pentru că majoritatea parlamentară, care are majoritate și în comisii, în general își protejează conducătorii de instituții. În general încearcă să amâne, să ne blocheze audierile, să scoată subiecte de pe ordinea de zi. Depinde la instituție la instituție. În general se confirmă aceste prezențe.

Reporter: Cum apreciați că a reacționat statul român în ceea ce s-a întâmplat la Caracal și în zilele următoare?

Cătălin Drulă: Cred că este evident pentru toată lumea că a reacționat dezastruos. Tocmai de aceea s-a creat această stare de furie și de teamă în societate. Ne dăm seama că avem un stat capturat, cu oameni incompetenți, puși pe pile politice pe poziții de conducere, decidenți care nu sunt în stare să asigure unul dintre rolurile ale unui stat, acela de a asigura siguranța cetățeanului.

Reporter: Avem propuneri de modificare a legislației: promovarea intensă a aplicației STS 112, care permite localizarea apelurilor; prevede inclusiv un program de specializare pentru operatori și modernizare a serviciului, însă abia de la toamnă, când revine Parlamentul din vacanță. Explicați-ne, vă rog.

Cătălin Drulă: Să știți că pentru majoritatea măsurilor care nu au fost luate nu e nevoie de schimbări legislative, dar aceasta este scuza favorită a decidentului român când este prins „cu mâța în sac”. Care ar fi variantele? Ori să spună că e incompetent, indolent, ori să spună că nu avem legislație, nu avem bază legală. Să spună că ne trebuie o lege. Împinge mingea în altă parte și e o scuză rezonabilă. De exemplu, în ceea ce privește sistemul de localizare cu precizie a telefoanelor mobile, acel AML, advanced mobile location, el este funcțional din punct de vedere tehnic pentru telefoanele mobile din anul 2016. Tot de atunci există baza legală, o decizie a ANCOM, care obligă operatorii și STS să transmită aceste informații. De fapt aceasta este singura parte care lipsește - ca STS să preia aceste informații. Telefoanele noastre deja au, fără instalarea niciunei aplicații, tot softul necesar care să transmită în momentul apelării serviciului de urgență poziția exactă luată prin GPS-ul telefonului. Domnul Arafat ne-a spus ieri că în 2017 au și făcut teste. Tehnic funcționează totul.

Reporter: Încă de acum doi ani.

Cătălin Drulă: Da. După aceea nu au mai făcut nimic. Evident că domnul Arafat a venit cu o scuză ieri și a spus că este nevoie de schimbări legislative, chipurile pentru o protecție a datelor personale. Este complet fals! În primul rând, protecția datelor personale în momentul în care prelucrarea se face în baza unei legi, la fel cum se face prelucrarea celorlalte date personale, numărul de telefon, numele, sistemele de localizare care sunt mai puțin precise în momentul de față, când suni la 112, există excepție în GDPR pentru acest fel de prelucrări. Mai există o excepție în regulamentul de prelucrarea a datelor, GDPR, pentru prelucrarea datelor care protejează interesele vitale ale persoanei. Nu e nevoie de consimțământ. În momentul în care suni la un serviciu de urgență, toată lumea înțelege că este în interesul persoanei care sună să fie localizat și nu e nevoie de nicio lege în acest sens. Există prevederi în legea de bază a sistemului 112, Ordonața 34/ 2018, introduse în 2015 pentru acest tip de localizare. Există decizia președintelui ANCOM. Nu e nimic ce lipsește din lege. A lipsit implementarea. Acum nu mai știu pe unde să scoată cămașa și să explice această incompetență și indolență. Cel mai cinstit ar fi să o recunoască. „Am întârziat. Ne pare rău. De mâine activăm acest serviciu.” Nu de mâine, că probabil durează o lună, două. Această operațiune cu schimbările legislative necesare e un pic de imagine.

Reporter: Cum credeți că se va soluționa acest caz de o emoție publică de nemaiîntâlnit în ultimii ani?

Cătălin Drulă: Este complicat.

Reporter: Credeți că o să asistăm și la alte demiteri sau demisii?

Cătălin Drulă: E posibil.

Reporter: Se va îmbunătăți ceva?

Cătălin Drulă: Da, cred că evoluam ca societate. Sunt cazuri șocante. A fost cazul Colectiv, a fost acest caz. Cred că lumea își dă seama că ceea ce se întâmplă e prea mult. E un stat care începe să devină un stat eșuat în anumite părți ale lui, tocmai din cauza incompetenței și a corupției. Aceste două flageluri, care nu au ajuns acolo singure sau într-un fel organic, ci au ajuns prin intermediul unui partid stat, Partidul Social Democrat, ne afectează profund funcționarea statului român. Va trebui când vom avea alegeri și vom putea schimba puterea politică să ne suflecăm mânecile și să schimbăm aceste lucruri.

Deputatul USR Cătălin Drulă în dialog cu Magda Prelipceanu