Viitorul Europei, dezbătut la Sibiu din perspectivă politică și academică în marja summit-ului Consiliului European

chifu.jpg

Iulian Chifu este președintele Centrului de Prevenire a Conflictelor și Early Warning
Sursa imaginii: 
Facebook/Iulian Chifu

În mai puțin de 24 de ore, în Sibiu va avea loc Summit-ul UE, eveniment la care sunt așteptați 27 de șefi de stat și de guvern. Ultimele detalii sunt puse la punct în Piața Mare din oraș, unde vor avea loc majoritatea evenimentelor din cadrul Summit-ului. Delegațiile oficiale vor fi primite pe covorul roșu din fața Primăriei Sibiu, unde au loc mâine lucrările Summit-ului. Astăzi însă, președintele Klaus Iohannis deschide conferința internațională despre viitorul Europei, organizată de Centrul de Prevenire a Conflictelor și Early Warning împreună cu Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu.

230 de invitați de prim rang discută la Sibiu - din perspectivă politică și academică – despre cum va arăta și funcționa UE în viitor. Conferința, din marja summit-ului, se va încheia cu un "policy paper", un document care "va coagula suma ideilor și rezultatele dezbaterilor propunând în principiu Consiliului European diferitele categorii de opțiuni și idei care se degajă din dezbaterea noastră", declară președintele Centrului de Prevenire a Conflictelor și Early Warning Iulian Chifu (AUDIO).

 "Conferința organizată împreună cu Universitatea  "Lucian Blaga " din Sibiu înseamnă reuniunea  a 230 de minți - cele mai luminate,  mai bine pregătite, mai implicate în procesele europeme – pentru a discuta la nivel strategic care sunt evoluțiile viitoare, pe șase din marile direcții - din nou, vorbim de nivel strategic, nu neapărat de piață, de digitalizare, de economie, ci exact de cum va evolua Europa mai departe. În această conferință, desfășurată în marja summit-ului, vom avea participanți la summit care vor veni și ne vor spune propriile abordări în legătură cu viitorul european ", explică Iulian Chifu.

Au fost invitaţi să participe la eveniment preşedintele Klaus Iohannis, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, prim-ministrul Estoniei, Juri Ratas, prim-ministrul Regatului Ţărilor de Jos, Mark Rutte, ambasadorul Lituaniei în România, Arvydas Pocius, fostul preşedinte al Parlamentului European, Hans-Gert Pottering, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, şeful Marelui Stat Major, Nicolae Ciucă, dar şi lideri politici precum Victor Ponta, Dacian Cioloş, Dan Barna şi Eugen Tomac.

Conferința se desfășoară în perioada 8 - 10 mai.

 La Sibiu, de Ziua Europei, liderii UE prezenți la summit vor transmite "un mesaj de unitate şi încredere", spune preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, cel care va prezida summitul Consiliului European găzduit de orașul transilvan. Discuţiile de joi vizează protejarea graniţelor UE, libertăţile individuale, statul de drept, migraţia ilegală sau lupta împotriva dezinformării, dar şi consolidarea pieţei unice şi schimbările climatice. După discuţiile de la Sibiu, se va formula Agenda Strategică a UE pentru 2019 - 2024, ce urmează a fi adoptată la Consiliul European în iunie. 

Şefilor de stat sau de guvern li se vor alătura preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, şi Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini.

Summitul informal reunește la Sibiu şefii de stat şi de guvern ai statelor membre UE, 36 de delegaţii oficiale, 400 de invitaţi de rang înalt, circa 900 de jurnalişti şi 100 de traducători.

 

 
Iulian Chifu despre conferința "Viitorul Europei. Perspectivele evoluțiilor contemporane", organizată la Sibiu, în contextul desfășurării Summit-ului Consiliului European