Corina Martin, FAPT: Textul de lege adoptat în Guvern nu rezolvă problemele turismului românesc

martin.jpg

Corina Martin, președinte FAPT
Image source: 
Facebook/Corina Martin

Adoptarea în Guvern a proiectului noii legi a turismului reprezintă „un moment istoric”, dar versiunea actuală a actului normativ nu rezolvă problemele de structură pe care le are turismul românesc. O spune la RFI Corina Martin, președinte FAPT (Federația Asociațiilor de Promovare Turistică din România). Printre cele mai importante prevederi ale actului normativ se numără interdicția impusă site-urilor de turism de a promova spații de cazare neînregistrate, și o serie de măsuri de descentralizare, precum transferul în competența autorităților locale a clasificării unităților de cazare, a omologării pârtiilor și traseelor turistice sau a autorizării plajelor.

Corina Martin, președinte FAPT, explică de ce textul adoptat de Guvern are nevoie de îmbunătățiri.

"Noi, patronatele și federațiile din turism, lucrăm de foarte mulți ani – în fiecare an, mai exact, odată cu fiecare nou ministru sau secretar de stat -  la câte o versiune de lege a turismului. Într-un final aflăm, de la televizor, că s-a adoptat această lege, dar într-o altă formă, nu în cea care a fost discutată în final. Avem acum un text adoptat, pot să spun că este un moment istoric pe de o parte. De cealaltă parte, însă, nu pot să spun că această lege, așa cum este ea acum,  rezolvă problemele de structură pe care le are turismul românesc".

Președinta FAPT admite că sunt lucruri bune în noua lege. De exemplu faptul că site-urile de cazare nu au voie să promoveze structuri de cazare neautorizate, dar nu e clar cu ce aparat administrativ va face ministerul controalele respective și va dicta sancțiunile care se impun.

De asemenea, transferul în competența primăriilor a clasificării unităților de cazare este un lucru bun. Corina Martin crede însă că autoritățile locale nu sunt pregătite pentru așa ceva. Iar legea, imperfectă, nu prevede termene concrete.

Apoi, organizaţii de management al destinaţiilor, prevăzute de lege, există și funcționează deja în multe zone turistice din țară. Aparent, nu era nevoie de o reglementare suplimentară.

"Deocamdată avem un text de lege care nu rezolva problemele de structură ale turismului românesc. Mă refer aici la promovarea unitară, mă refer la faptul că în continuare nu avem o strategie care să poziționeze România pe piața internațională ca destinație turistică și care să arate cum ajungem la această politică. Care este strategia de promovare turistică a României?", se întreabă președinta Federației Asociațiilor de Promovare Turistică din România, Corina Martin (AUDIO)

Proiectul noii legi a turismului urmează să fie transmis Parlamentului pentru dezbatere și adoptare.

 

 

Corina Martin, președinte FAPT, despre legea turismului adoptată de Guvern miercuri, 24 aprilie 2019.