Sorin Ioniță, EFOR: Disputa Firea-Dragnea despre Capitală nu are nicio legătură cu nevoile reale ale Bucureștiului

ionita.jpg

Sorin Ioniță, președintele Expert Forum
Image source: 
Facebook/Sorin Ioniță

Bucureștiul are o listă întreagă de probleme, dar soluțiile nu vor veni nici de la Gabriela Firea, nici de la Liviu Dragnea. O spune la RFI expertul în politici publice Sorin Ioniță după discuțiile recente privind o eventuală reorganizarea administrativă a Capitalei.

Primarul Capitalei l-a acuzat pe liderul PSD luni seară, într-o conferință de presă, de ”abuz de putere” pentru că ar fi avut o întâlnire cu primari de sectoare despre reorganizarea administrativă a Capitalei, astfel ca sectoarele să devină unităţi administrativ-teritoriale. Firea spune că, pentru decizii atât de importante, este necesar ca bucureştenii să fie chemaţi la referendum.

Liviu Dragnea, solicitat să comenteze afirmaţiile Gabrielei Firea, a spus sec „Eu chiar nu comentez enormităţi”. El nu a dezmințit informațiile despre întâlnirea cu primarii de sectoare, în afară de Robert Negoiţă.

Problemele Capitalei nu-și vor găsi soluțiile nici de această dată, crede Sorin Ioniță. Oricum, în opinia sa, raportul de forțe este dezechilibrat, în sensul că sectoarele încasează toți banii din impozitele locale, în vreme ce marile cheltuieli revin Primăriei Generale a Municipiului București.

 

Sorin Ioniță: Este vorba de o bătălie între două mafii ale PSD. Dacă ați observat, ei se acuză unii pe alții de suprimare fizică. Chestia aia a trecut fără întrebări din partea presei. Nu mai știu vreo țară în lumea civilizată în care liderul partidului de guvernământ și primarul capitalei să se acuze unul pe altul, textual, de „încercări de a se suprima fizic” unii pe alții și mental. E clar că e o bătălie politică între ei. Din păcate, ca de obicei, capitala sau administrația sau țara cad victime la mijloc. Ce spun ei nu are nicio legătură cu realitatea. Și eu sunt sigur că e ceva acolo și că se dorește să se facă ce s-a mai făcut în trecut, pe vremea lui Năstase, când era Băsescu primar la capitală, anume să mai golescă de atribuții și de patrimoniu Primăria generală, pe un fond de necunoaștere totală și de lipsă totală de dezbatere a necesităților reale ale Bucureștiului, pe care puțină lume le știe. Oricum, în momentul de față puterea în București e dezechilibrată către sectoare. Sectoarele încasează toate veniturile locale pe teritoriul capitalei, așa cum fac celelalte primării. Adică acele venituri din proprietăți imobiliare, terenuri, vehicule, care fac grosul unui buget. Și nu au aproape nicio atribuție. Toate marile cheltuieli, toate companiile în faliment, adică RADET și RATB, sunt toate la Primăria capitalei. RATB e realmente în faliment. Or să cadă autobuzele și traimvaiele peste noi.

 

Reporter: Vin altele noi din Turcia.

 

Sorin Ioniță: Când?

 

Reporter: Etapizat...

 

Sorin Ioniță: Peste trei ani. Și dacă vin, ce? Ce înseamnă câteva duzine de autobuze noi? Asta este problema? Așa se rezolvă? RATB rămâne în faliment, chit că Primăria a mai dat bani. Ce voiam să spun este că mările cheltuieli, subvenția la căldură, aceste cumpărări de autobuze, care sunt praful de pe tobă, sunt toate la Primăria capitalei. În schimb, sectoarele, care stau pe un car de bani, nu au absolut nicio atribuție, decât să îngrijească de spațiile verzi, să măture străzile, dar nici măcar pe alea mari, ci pe alea secundare să le deszăpezească. Sunt tot felul de contracte cadru foarte frumoase în care este foarte greu să cuantifici ce se prestează, câte sute de metri pătrați s-au măturat sau câte flori s-au pus în parcurile sectoarelor. Cam cu asta se ocupă ei. Și anvelopările de blocuri. Super afaceri. Asta e realitatea în București. Au mai fost încercări de a o discuta și sub PDL și înainte, pe vremea PSD - Năstase. Dar niciodată nu s-a ajuns la o soluție rațională în care să se plece de la nevoia Bucureștiului. Întotdeauna totul s-a spart în bătălia politică, cine încalecă peste primarul general sau cum îl dai jos pentru că ăla este rivalul tău politic.

 

Reporter: Referindu-ne la bucureșteni, este în interesul lor ca Primăria generală să primească mai multe atribuții, mai mulți bani sau mai puțini?

 

Sorin Ioniță: În interesul lor este să avem o discuție onestă și dacă se poate informată ca să vedem cum reechilibrăm și cum rezolvăm problemele Bucureștiului, care sunt și de altă natură. Nu țin neapărat de bătălia dintre Firea, Dragnea și domnul Robert Negoiță. Bucureștiul are o problemă că nu poate comunica cu spațiul din jurul lui. Că este foarte strâns spațial de primării mici, care dau aprobări de construcție alandala și s-au creat cartiere dormitor în Bragadiru, în Chiajna, în Pipera, în Voluntariul soțului domanei Firea, care sunt un fel de anexe ale Bucureștiului, dar complet negestionate, pe care Bucureștiul nu le controlează, dar le finanțează prin transportul în comun, așa cum e el. Și creează probleme de trafic, de dezvoltare haotică. Bucureștiul are probleme pentru că nu are un trafic integrat. Bucureștiul are probleme pentru că este singura capitală europeană care nu are metrou. Metroul este la Ministerul transporturilor, la Guvern. Ăia sunt complet indolenți. După cum vedeți că merg proiectele de dezvoltare nu sunt în stare să facă un proiect. Au pierdut deja din banii europeni pe magistrala pentru Otopeni pentru că nu au fost în stare să scrie bine proiectul. Iar lucrarea din Drumul Taberei e nesfârșită. Așa arată când un minister, care pretinde că are expertiză tehnică, gestionează o rețea în care nu are niciun interes. Metroul merge în dorul Lelii. Bucureștiul are o listă întreagă de probleme, dar nu veți auzi niciuna dintre ele nici de la Firea, nici de la Dragnea. Preocuparea lor acum este să se ciomăgească unul pe altul folosindu-i pe bucureșteni ca pretext. Ideea de a face un referendum e de râsul curcilor. Ce întrebare să pui la referendum, problemele fiind astea despre care v-am zis eu. Referendumul este soluția politicianului prost și populist ca să își mai facă un piedestal de statuie.

 

Reporter: Dar dezechiliberele dintre sectoare?

 

Sorin Ioniță: Nu sunt dezechilibre foarte mari. Ăsta este un alt mit urban. Există diferențe. Evident că sectorul 1 e mai bogat per capita decât sectorul 5, dar diferențele nu sunt atât de copleșitoare cum se prezintă în media. În tot cazul, au venit din timp. Nu s-au născut nici ieri, nici azi, nici sub comunism. Întotdeauna Bucureștiul a avut partea de sud puțin mai săracă decât partea de nord. Dar, cum sunt desenate acum sectoarele, dacă vedeți în sectorul 5 e și Cotroceniul, sunt și cartiere mai bune, care tot prost sunt gestionate. Bucureștiul este tăiat ca o felie de tort și fiecare are și o parte din mijloc. Cum să le reechilibrăm? Există niște mecanisme de reechilibrare financiară. Ele funcționează, dar de astea nu vă vor spune. Ei au treaba lor și au nevoie să facă trei titluri în ziar cu bătăliile lor politice. Nu are nicio legătură disputa dintre ei cu nevoile reale ale Bucureștiului, care există, sunt grave, sunt urgente. O să intrăm în faliment cu totul, cu subvenția la căldură, pe care nu mai știm până când și cât o s-o dăm. Până or să plesnească toate țevile astea vechi de 50 de ani. Și o să mergem în continuare cu hârburile astea de tramvaie până o să cadă un tramvai pe cineva , la un moment dat. Atunci or să intre toți în panică. Și o să construim linii de tramvai deasupra, ca în Pantelimon, băgând zeci de milioane de euro în niște tramvaie care merg exact pe deasupra metroului. Duplică linia de metrou. E o soluție pentru care cine a avut decizia în trecut ar fi trebuit spânzurat. Dar e o problemă despre care nu se vorbește. A fost transpartinică și o frăție pe care au bătut palma pe aceste proiecte. În rest nu se întâmplă nimic. Paranghelii, cheltuim banii și la sectoare și la Primăria generală pe concerte, chestii ușoare, lejere, care nu pun probleme, să meargă la trupele de casă, la creativii asociați fiecărei mafii politice și la mass media de casă, împreună cu care se organizează aceste concerte. Dacă ați văzut, atât se face în București. De Centenar, zero, nimic, nici măcar o statuie. Doamne ajută că nu au făcut că ar fi ieșit un kitsch. Nici Catedrala nu o să fie gata, deși au pompat bani în ea toți și Primăria generală și sectoarele și Guvernul. Atât pot ei, numai să ea cu gura. Singurul lucru pe care îl mai pot face.

 
Ascultă AICI interviul