Mesajul antreprenorilor români, americani și germani, cu investiții în România: Trebuie restabilită încrederea în România

dragos_anastasiu_camera_comert_romano_germana

 "Trebuie restabilită încrederea în România", declară la RFI președintele Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană, Dragoș Anastasiu.
"Trebuie restabilită încrederea în România", declară la RFI președintele Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană, Dragoș Anastasiu, după adoptarea modificărilor controversate ale Codului Penal.
Image source: 
Facebook/Dragoş Anastasiu

Oamenii de afaceri și managerii români, americani și germani, cu investiții în România, se declară „extrem de îngrijorați” de „asaltul asupra statului de drept” prin modificarea codurilor penale aprobată de Parlamentul de la București.

Comunitatea de afaceri reprezentată de Camera de Comerţ Americană în România, Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană, Confederaţia Patronală Concordia şi Romanian Business Leaders este extrem de îngrijorată de asaltul asupra statului de drept, prin multiplele inițiative legislative de modificare a numeroase legi din diverse domenii, inclusiv a codurilor penale, ce pun România pe o traiectorie  descendentă din punct de vedere social şi economic, se arată într-un comunicat de presă remis Hotnews.ro. 

Președintele Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană, Dragos Anastasiu, explică la RFI care sunt preocupările mediului de afaceri.

Dragoș Anastasiu: Nu suntem împotriva puterii, nu facem nici politică. Nu facem altceva decât să atragem atenția cu privire la faptul că mediul de afaceri are nevoie de un climat de încredere. Atunci când oamenii de afaceri, care nu sunt juriști, citesc, privesc tot felul de controverse, tot felul de dispute, aud cum Procurorul șef al României, Consiliul Superior al Magistarturii, Președintele exprimă îngrijorări, văd cum parteneri occidentali, fie din zona NATO, fie din zona UE, își exprimă masive îngrijorări, se strică acest climat de încredere. Acesta este primul pas pentru decăderea oricărei economii. Atunci când lumea nu are încredere, nu cheltuiește, nu investește, nu se mai dezvoltă. Acesta este lucrul pe care noi îl facem. Nu are absolut nimic de-a face cu politica. Nu are absolut nimic de-a face cu tot felul de schimbări care sunt în codurile penale și care nu intră în zona economică. Dar atunci când vorbim despre neglijența în serviciu și abuzul în serviciu, în contextul în care în ultimii 28 de ani probabil că cei mai abuzați în România au fost oamenii de afaceri, de foarte multe ori din pricina unor legi neclare, a unei lipse de profesionalism a multor funcționari, mediul de afaceri nu poate să tacă.

Reporter: Ce așteptări aveți? Cât se poate de concrete, vă rog.

Dragoș Anastasiu: Așteptările țin de tot ce privește zona economică. Nu este zona noastră de interacțiune alta decât asupra mediului economic, ca toate aceste chestiuni să fi fost discutate și cu mediul de afaceri. Să fie făcute în așa fel încât să existe un larg consens. Să nu mai existe dispute și dezbateri publice care induc acest sentiment de neîncredere profundă în mediul de afaceri. Asta este ceea ce așteptăm. Cred că nu e prea târziu ca toată lumea să se pună la masă. Probabil că aceste legi se vor întoarce în Parlament. Nu știm exact. Cred că nu este târziu ca lumea să se pună la masă, să înțeleagă că trebuie restabilită încrederea în România.

Reporter: În lipsa încrederii spuneați că scade apetitul pentru investiții. Există și alte consecințe?

Dragoș Anastasiu: Sigur, există consecințe foarte concrete atunci când discutăm despre neglijența în serviciu sau abuzul în serviciu. Imaginați-vă că din zona fiscului din neglijență se blochează conturile unei firme. Cine răspunde pentru asta? Nimeni. Este neglijența în serviciu, ce nu mai există în codul penal, iar abuz, câteodată nu este pentru că nu este făcut cu intenție. Presupunând că este făcut cu intenție, dacă creează prejudiciu pentru respectivul sau pentru familia sa, nu mai răspunde nimeni. Acestea sunt chestiuni care ne preocupă pe noi și pe care noi trebuie să le rezolvăm împreună cu mediul politic pentru că discutăm despre economia României. 

Reporter: Cu siguranță, pentru că în ultimele 18 luni s-au mai petrecut astfel de situații în care mediul de afaceri a reacționat.Cu siguranță ați avut întâlniri directe cu cei implicați. Cum v-au răspuns îngrijorărilor?

Dragoș Anastasiu: Există dialog. Nu putem să spunem că nu există dialog. Noi ne expunem punctele de vedere. Nu putem să afirmăm că nu ar fi fost preluate anumite idei sau îngrijorări din partea mediului de afaceri pe diverse teme. Nu mă refer la codurile penale. Uitați-vă ce s-a întâmplat cu split TVA, de unde s-a pornit și unde a ajuns. A fost munca de convingre a mediului de afaceri față de politicieni că măsura nu este bună pentru economia României. Există un dialog. Se mai întâmplă lucruri. Ne-am dori să fie mai sincer acest dialog, să conducă la rezultate mai concrete fără atât de multă energie pierdută prin interviuri sau prin prezențe publice. Cred că este cazul să ne așezăm la masă și să ne reâștigăm încrederea unii în ceilalți. În felul acesta România ar avea de câștigat.

 
Președintele Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană, Dragoș Anastasiu, intervievat de Magda Prelipceanu