Radu Vancu, la RFI: România este vie, reactivă. Vom rezista în fața acestui asalt antieuropean și antidemocratic

Poet Radu Vancu dorinta schimbare inertie partide.jpg

Radu Vancu: Există o dorință de schimbare (Sursa foto: Facebook/Radu Vancu)
Radu Vancu: Există o dorință de schimbare (Sursa foto: Facebook/Radu Vancu)

"România e trează și nu se lasă învinsă". O spune la RFI conferențiarul Radu Vancu, membru al comunității Vă vedem din Sibiu. El consideră că protestele de stradă sunt necesare pentru ca partenerii externi ai României să pună presiune pe oamenii politici de la noi, să îi determine să guverneze cu responsabilitate. "Violența este inadmisibilă și contraproductivă", mai spune Vancu. Liderul comunității “Vă vedem din Sibiu” apreciază și că alegerile anticipate sunt un deziderat nerealist în acest moment.

Radu Vancu: Protestele nu sunt soluția definitivă, dar fără proteste nu s-ar genera acea presiune, venită și dinspre partenerii noștri europeni și dinspre media europeană, care să-i determine pe politicieni să renunțe la acest proiect, sau să pună presiune pe Curtea Constituțională să o determine ca, așa captivă cum e ea, să respingă totuși atunci când le va reexamina, aceste legi de toxicitate înfiorătoare, care construiesc o  republică a crimei și nu o republică europeană, așa cum ar trebui să fie România. 

Reporter: Spuneți că protestele sunt o parte a soluției în  acest moment, că este nevoie de presiune internațională și că sperați să fie revizuite măcar o parte din legile care au fost adoptate până acum.

Radu Vancu: Eu sper să fie revizuite toate, să fie respinse toate aceste amendamente toxice din Codul Penal. Nici măcar în statele totalitare nu sunt acceptabile astfel de legi care favorizează violatorii, pedofilii, criminalii, infractorii, cu atât mai puțin într-un stat european. Nu am nicio îndoială că dacă protestele vor continua, dacă partenerii noștri europeni și instituțiile europene vor pune presiune, Curtea Constituțională nu le va putea lăsa să treacă. 

Reporter: Aș vrea să vorbim puțin despre reacția pe care o are coaliția la putere. Ceea ce ni s-a transmis, cât se poate de clar, de unii reprezentanți ai PSD și ALDE a fost că oamenii ieșiți în stradă de fapt, nu au citit modificările care au fost votate în Parlament și nu au înțeles că acolo e vorba despre îndreptarea unor abuzuri. Cum le răspundeți?

Radu Vancu: Este aceeași reacție copilărească și încăpățânată pe care au avut-o pe tot parcursul anului trecut. Cred că ne aducem cu toții aminte bine că aceeași nuanță o repetau pe tot parcursul anului trecut: că este vorba despre niște subtilități legislative mult prea complicate pentru mintea protestatarilor, mult prea complicate pentru mintea instituțiilor europene, mult prea complicate pentru mintea Comisiei de la Veneția, mult prea complicate pentru mintea Consiliului Superior al Magistraturii, mult prea complicate pentru mintea tuturor experților în drept sau a magistraților care au protestat ieșind pe treptele tribunalelor. Singurii care puteau să înțeleagă aceste subtilități erau doar politicienii PSD și ALDE. Aceștia înțelegeau că, de fapt, este ceva profund pozitiv în acele monstruozități pe care le vedeam cu toții îngroziți. Sunt niște copilării. Nu trebuie să fii foarte competent în științe juridice pentru a observa că dacă lipsești de posibilitatea de a administra cu probe video o infracțiune, practic, sprijini acel tip de infractor. Dacă obligi victima unui abuz sexual sau a traficului de persoane să depună mărturie în prezența abuzatorului, agresorului sau a traficantului, faci imposibilă demonstrarea vinovăției acestuia și mai supui încă o dată victima unei agresiuni. Sunt lucruri pe care nici ei de fapt  nu le mai cred. Ieri am văzut un clip TV în care parlamentari PSD – ALDE puși față în față cu demonstrația limpede a acestor aberații dădeau înapoi și spuneau că, într-adevăr, parcă este puțin suspect și că poate s-au grăbit votând acel amendament

Reporter: I-ați văzut poate pe cei 9 protestatari care au huiduit și scandat pe holurile Palatului Parlamentului în timpul ședinței de plen. L-ați văzut poate și pe deputaul PSD Nicolae Bacalbașa bruscat de protestari când mergea la serviciu. Sunteți de acord cu aceste manifestări?

Radu Vancu: NU! Oricât de furioși am fi, este și inadmisibil și contraproductiv să ne comportăm ca acel protestatar care l-a îmbrâncit pe domnul Bacalbașa. Violența protestelor, o eventuală violență a protestelor, s-ar întoarce împotriva noastră. Ar demoniza instantaneu protestele. Toate cele 18 luni de proteste ar fi imediat prezentate ca niște manifestări fasciste, huliganice, anti-europene, antidemocratice. Am pierde tot ce am construit. Protestatarii ar trebui să înțeleagă cu toții că destinatarii protestelor nu sunt, de fapt, parlamentarii PSD – ALDE. Nu cred că ne așteptăm niciunii dintre noi ca, în urma protestelor, domnul Nicolicea, Nicolae, Iordache să se lovească cu mâna peste frunte și să spună „Vai, ce ticăloși am fos!. Acum am înțeles. De acum înainte o să fim niște băieți buni, niște îngerași pro europeni.”. Nu, destinatarii noștri sunt instituțiile europene și media europeană, care să genereze presiune peste politicieni și peste Curtea Constituțională. Forța noastră este decența. Europa are nevoie să vadă în stradă o Românie decentă, care merită să fie sprijinită de către Europa. O eventuală degenerare a protestelor înspre violență i-ar face și pe europeni să nu ne mai susțină. De presiunea care este în stradă nu sunt vinovați protestatarii de fapt. Tensiunea acumulată după 18 luni de protest este produsul nesimțirii acestor politicieni, care încearcă să construiască cu disperare această republică a crimei, fără să vadă două lucruri. În primul rând, că nu vor reuși, că vor pierde și aceste legi penale cum le-au pierdut și pe cele ale justiției. În al doilea rând, că trebuie să se ocupe de guvernare, să încerce să pună în practică acel program utopic și mincinos de guvernare pe care l-au promis. Să se ocupe de el și să lase demantelarea statului de drept și distrugerea naturii europene și a destinului european al României în pace.

Reporter: Ce planuri are comunitatea „Vă vedem” din Sibiu? Am văzut aseară, protestul a fost spontan. Oamenii au mărșăluit pe străzile orașului și numărul celor participanți la acest marș s-a modificat substanțial de la începutul până la finalul lui. Ce urmează?

Radu Vancu: Noi vom face ce am făcut și până acum. Pe de o parte, vom protesta zilnic în fața sediului PSD din Sibiu. Vom mărșălui în serile în care vor fi organizate proteste de acest gen. Vom face în continuare dezbateri și discuții despre situația politică la zi. Suntem siguri că acest gen de proteste decente, tăcute, dar ferme sunt principala noastră armă împotriva acestor politicieni iresponsabili. Perserverența în protestul decent, continuitatea pe care am construit-o în aproape 200 de zile de protest arată că România este vie, reactivă și că vom rezista în fața acestui asalt antieuropean și antidemocratic.

Reporter: Ultima întrebare, Radu Vancu, cei aproape 5.000 de oameni care au fost prezenți la Cluj la protestul de ieri spun că vor protesta până la declanșarea alegerilor anticipate. Credeți că este posibil? Este viabil acest scenariu?

Radu Vancu: Înțeleg de ce ne atrage pe toți mirajul alegerilor anticipate. Pe de o parte este limpede că această guvernare, dacă ar putea, ne-ar scoate din Europa fără ezitare și asta este inaceptabil. De la 1820, de la prima generație a boierilor moldoveni și munteni educați în Europa și până astăzi sunt două secole în care România a luat-o pas cu pas spre Europa și am vrut să ajungem acolo. Cu excepția parantezei îngrozitoare a comunismului românesc, noi am fost o națiune care, neîncetat, a construit o națiune europeană. Ar fi inadmisibil să fim scoși din Europa din cauza ambițiilor unor șleahte de oameni certați cu legea. Pe de o parte înțeleg că vrem să scăpăm de acest guvern. Alegerile anticipate ni se par că ar fi soluția. Probabil ar fi soluția. Însă, trebuie să înțelegem că mecanismul constituțional le face aproape imposibile. Este aproape imposibil să ajungem la aceste alegeri anticipate. Prin urmare, cred că trebuie să ne propunem țeluri mai concrete, mai realiste. Da, putem dori anticipatele, însă este mai realist să le cerem să retragă legile sau să le cerem să fie mai responsabili atunci când le elaborează sau cel puțin să înceteze cu declarațiile antieuropene, care spun că NATO și UE finanțează statul paralel și trebuie să răspundă pentru asta. Este o declarație, care venind de la președintele unei camere a Parlamentului, e aproape o declarație de rejecție a ceea ce este Europa. Vrem ca guvernarea PSD – ALDE să înceteze cu astfel de declarații și să se ocupe de guvernarea economică pe care au promis-o. Mi se pare mai realist decât alegerile anticipate, pe care ni le putem dori, dar pe care mecanismul constituțional le face aproape imposibil de atins.