Schimb dur de replici între Ministerul Educației Naționale și rectorul Universității București

dumitru.jpg

Mircea Dumitru este rectorul Univerității București
Image source: 
RFI România (arhivă)

Schimb dur de replici între Ministerul Educației Naționale și rectorul Universității București. Totul a pornit de la faptul că 8 universități vor avea din toamnă mai puține locuri bugetate, față de anul trecut, printr-o decizie a Ministerului, contestată la RFI de Mircea Dumitru. El atrage atenția că Universitatea pe care o conduce  reprezintă una dintre puținele instituții de învățământ superior din România care mai face cercetare. În tot acest timp, MEN acuză Universitatea București că dezvoltă programe mai degrabă pentru a crea norme pentru cele 1.267 de cadre titulare decât pentru cerinţele pieţei muncii. Rectorul Mircea Dumitru vorbește despre declarații iresponsabile și avertizează că nota de plată pentru aceste decizii va fi plătită de noi toți.

“Sunt acele declarații iresponsabile, politicianiste, făcute de oameni care n-au niciun fel de răspundere serioasă față de cercetare, față de educație și față de viitorul acestei țări. Nota de plată va fi plătită tot de noi în viitorul apropiat. De fapt, e plătită încă de acum, când it-iști, când medici nu știu cum să plece mai repede din România”, declară Mircea Dumitru, fost ministru al Educației și rector al Universității București (AUDIO).

“În cazul Universității București, începând din toamnă, la programele de master – avem circa 100 de programe de master – cifra de școlarizare a fost tăiată cu 10%, iar la doctorat cu aproape 20%. Universitatea București este o universitate de cercetare în primul rând, una dintre puținele - în România nu sunt mai mult de 10 universități de cercetare avansată și de predare – iar această tăiere drastică a locurilor la master și la doctorat înseamnă în bugetul univerității un minus de 10 milioane de lei. Această decizie nu se bazează pe niciun fel de argumente serioase nici legate de cercetarea științifică, nici de educație și nici măcar economice. Această decizie va avea o influență catastrofală asupra formării specialiștilor în România”.

Întrebat de ce ar recurge MEN la această măsură, rectorul Mircea Dumitru aduce în discuție factorul politic:

“Ministerul, așa cum s-a întâmplat de foarte multe ori de când avem conduceri care sunt intens politizate, a vrut să își păstreze un bazin de susținere politică și a împărțit bugetul, cu mare mărinimie, la toate universitățile publice. Unele dintre ele au luat naștere în ultimii 10 – 15- 20 de ani, reputația lor abia dacă poate să depășească limitele zonei în care funcționează, nu există absolut nicăieri în ierarhiile internaționale, în competiția științifică și tehnologică internațională, și cu toate acestea în fiecare an sunt cu generozitate finanțate. Nu văd de ce la toate universitățile acestea trebuie să încercăm să facem programe de doctorat și să pompăm bani pentru masterate care produc doar diplome fără acoperire”.

Printre universitățile care vor avea mai puține locuri bugetate din toamnă se numără Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași și Universitatea de Vest din Timişoara (detalii AICI).

 
Ascultă: Rectorul Universității București, Mircea Dumitru, intervievat de Magda Prelipceanu