Alex Găvan pregătește o expediție 2în1 în Himalaya

gavan.jpg

Alpinistul Alex Găvan, pe vârful Broad Peak, 8047m, în 2014 (arhivă)
Image source: 
Facebook/Alex Gavan

Alpinistul Alex Găvan vizează o dublă escaladare în Himalaya, două vârfuri de peste  8 mii de metri. Este o expediție cum nu a mai reușit să ducă la bun sfârșit niciun alpinist român deși încercări în acest sens au mai existat. Expediția presupune două etape distincte: în lunile aprilie și mai ținta va fi Dhaulagiri (8167m), apoi Nanga Parbat (8125m) în lunile iunie și iulie 2018.

Mă voi folosi de aclimatizarea reziduală rămasă în urma ascensiunii pe Dhaulagiri, pentru a realiza o ascensiune rapidă pe Nanga Parbat, eventual dintr-o singură bucată și fără a reveni în tabăra de bază înainte de atingerea vârfului, declară Alex Găvan.

Alpinistul face la RFI o comparație “a urca doi optmiari este ca și cum ai câștiga două turnee de Grand Slam, unul după altul, dar nu la nivelul mării ci undeva unde concentrația de oxigen din aer este la o treime din cea de la nivelul mării”.

„Vârfurile de 8.000 m sunt o formă personală de poezie, sunt <<locul meu de joacă>> unde pot să devin o versiune mai bună a mea”, mai spune Alex Găvan.

La peste 7.500 m altitudine începe așa zisa zonă a morții, explică el, unde oricât de bun sportiv ai fi, fiziologic vorbind corpul nu se mai poate aclimatiza și începe ușor să moară cu fiecare clipă pe care o petreci acolo. După 2 luni de ascensiune, momentul petrecut în vârf este foarte scurt, de câteva minute, maxim 10.

„Este clipa ta ruptă din eternitate. Ajungi pe vârf, faci câteva fotografii, filmețul de vârf și cobori. Conștientizezi reușita doar când întors în siguranță în tabăra de bază stai în mână cu cană de ciocolată caldă. Atunci poți într-adevăr să lași garda jos și să contempli.Vârful, de fapt, este doar jumătatea drumului”, explică alpinistul de 35 de ani, care a escaladat șase vârfuri de peste 8.000 de metri din Himalaya fără oxigen suplimentar și fără porteri de altitudine.

Antrenamentul

"Pregătirea pentru astfel de expediții durează de ani de zile, în sensul în care antrenamentul este ceva continuu și constant. Dar, practic, ca să poți să fii pregătit, trebuie să închizi un cerc. Asta înseamnă antrenamentul general (fittnes, cardio, alergare, caiac, bicicletă samd), antrenamentul tehnic (escaladă la panoul de escaladă, escaladă pe pereți de stâncă în România, escaladă pe cascade de gheață sau în teren mixt, în Alpi etc), cumulate cu o nutriție potrivită, cu o odihnă potrivită, și nu în ultimul rând cercul îl închizi cu partea mentală. Poți să fii absolut fantastic pregătit fizic. Dacă la nivel mental nu te afli la altitudinea vârfului atunci nimic nu mai contează", mai spune Alex Găvan (AUDIO).

În lume sunt 14 vârfuri de peste 8.000 de metri, variind între 8.027 m (Sisha Pangma) şi 8.848m (Everest). Toate aceste vârfuri se află în Asia Centrală, în regiunile de graniţă dintre Nepal, India, Pakistan şi China, în munţii Himalaya şi Karakorum. Peste 95% din ascensiunile reușite pe vârfuri de peste 8.000m sunt făcute cu ajutorul buteliilor de oxigen.

Ascultă interviul integral