Singurul centru de echipare şi întreţinere a elicopterelor Black Hawk din Europa Centrală va funcționa în România. Este un semnal puternic din partea SUA, partener strategic

black_hawk.jpg

Elicopterului multi-misiune Sikorsky UH-60 Black Hawk
Image source: 
www.lockheedmartin.com

România va găzdui Centrul de echipare şi întreţinere a elicopterelor Black Hawk din Europa Centrală. Un acord de parteneriat în acest sens a fost semnat ieri între companiile Romaero şi Sikorsky - parte al grupului Lockheed Martin. Analistul militar Ion Petrescu, colonel în rezervă, spune la RFI că este un eveniment istoric pentru Armata Română și un semnal dat de Statele Unite ale Americii, partenerul strategic al României.

“Este un eveniment istoric pentru armata română și un semnal pentru opinia publică internă că în perspectivă forțele armate ale României vor beneficia în propria dotare de primul elicopter de luptă puternic, cel mai folosit pe mapamond la ora actuală, un elicopter de luptă care va fi capabil să descurajeze orice inițiativă inamicală care până acum se materializa prin folosirea de forțe terestre adverse a unor blindate ce nu puteau fi lovite din aer. Acest semnal dat de Statele Unite ale Americii, partenerul strategic al României, arată soliditatea relației dintre Pentagon și Ministerul Apărării și faptul că după reuniunea B9 de la București există o orientare clară la Washington DC ca Polonia și România să fie întărite ca bastioane ale apărării libertății comunității euro-atlantice la granița de est a NATO, o graniță încercată și de momentele acestei săptămâni, începând de la  tensiuni între Londra și Moscova și continuând cu experimente militare anunțate cu mare fast la Moscova”, spune la RFI analistul militar Ion Petrescu, colonel în rezervă (AUDIO).

Lockheed Martin este un grup american specializat în cercetarea, dezvoltarea, producţia şi integrarea tehnologiilor avansate din domeniul militar, constructor aerospatial de prim rang şi cel mai mare furnizor de echipament aerospaţial şi tehnologic al Pentagonului. Compania a înregistrat o cifră de afaceri de 46 de miliarde de dolari SUA în 2015, având 97.000 de angajaţi şi fiind prezentă în 75 de ţări din întreaga lume.

Dintre echipamentele produse de grupul Lockheed Martin, Forţele Armate Române exploatează deja cu succes avioanele de luptă F-16 şi avioanele militare de transport C-130 Hercules. „Acestea, împreună cu elicopterul Black Hawk, vor fi prezente, alături de alte vehicule şi echipamente militare de înaltă tehnologie, în cadrul expoziţiei internaţionale Black Sea Defense & Aerospace (BSDA) 2018, care va avea loc în perioada 16-18 mai în incinta Romaero Bucureşti”.

Ascultă interviul integral cu col.(r) Ion Petrescu