Radu Mihăileanu: În zece ani, toată lumea o să se uite la filme chinezeşti

La recent încheiatul Forum de la Avignon, tema principală a discuţiilor a fost "puterea culturii". Unul dintre oratorii cei mai remarcaţi cu această ocazie a fost regizorul francez de origine română, Radu Mihăileanu. Realizatorul filmelor "Trenul vieţii", "Concertul", "Trăieşte!" şi "Izvorul femeilor" a discutat apoi cu trimisul special RFI, Vasile Damian. Dialogul cu Radu Mihăileanu a plecat de la puterea de care dispune cultura astăzi, cine are are această putere şi cine ar trebui s-o aibă.

Iată ideile principale ale interviului cu Radu Mihăileanu:

 

"Cultura europeană este una dintre cele mai mari bogăţii ale lumii. Bogăţia constă în această diversitate şi pentru a promova diversitatea trebuie să avem nişte reguli".

"Asistăm la sfârşitul «omului executant», omul robotizat. Omul nu mai vrea să fie robot, vrea să fie actor, vrea să gândească. «Omul gânditor» va fi un progres, dar pentru moment, el nu a acaparat unelte spirituale suficiente pentru a deveni cu adevărat stăpânul gândirii sale, dar acesta este idealul".

"Pentru moment, omul e manipulat, spionat, omul a devenit un bun economic, fără să realizeze acest lucru".

"Rolul artistului este de a avea o viziune şi de a spune cetăţeanului şi mai ales politicului «fii atent, nu cred că ai luat-o pe calea cea bună»".

"Rolul nostru, al oamenilor de cultură este să stăm puţin în retragere, chiar dacă eu sunt şi un om implicat politic".

"Banii trebuie băgaţi în educaţie şi în cultură şi trebuie înfiinţată o «coaliţie» a ministerelor culturii din toată UE".

"Chinezii încep să-şi difuzeze foarte bine cultura peste tot în lume cu mulţi bani; în zece ani, toată lumea o să vorbească chinezeşte şi o să se uite la filme chinezeşti şi e foarte bine aşa. Trebuie însă ca şi noi, europenii, să începem să ne propagăm cultura de mare valoare".

"Cultura este un factor de pace".

Radu Mihăileanu, intervievat de Vasile Damian, la Avignon