Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Are 75 de ani și rămâne cel mai de succes film

coperta.jpg

Pe aripile vântului

"Pe aripile vântului", lungmetrajul recompensat cu zece premii Oscar, are parte de proiecții speciale. Miercuri, 1 octombrie, în sute de cinematografe din America rulează filmul în format original.

"Pe aripile vântului" este, pentru criticul Irina Nistor, un film care nu are nevoie de operații estetice. Este de mirare că aniversarea celor 75 de ani nu a fost menționată la ceremoniile Oscar din acest an, spune Irina Nistor în interviul acordat RFI.

Criticul de film Irina Nistor în dialog cu Magda Prelipceanu

AscultăDownload

Filmul de 224 de minute, ecranizare a romanului cu același nume de Margaret Mitchell, câștigătoare a unui premiu Pulitzer, a fost proiectat prima oară la Atlanta (Georgia), pe 15 decembrie 1939. Povestea eroinei Scarlett O'Hara în perioada războiului de secesiune a câștigat zece premii Oscar, printre care primul decernat unei actrițe de culoare, Hattie McDaniel (în rolul Mammy).

Din echipa redutabilă de actori, Olivia de Havilland este singura supraviețuitoare. Ea are 98 de ani și trăiește azi la Paris.

Aniversarea de 75 de ani a filmului va fi marcată și la Cadiz (Ohio), orașul natal al actorului Clark Gable (Rhett Butler), a cărui casă este în prezent muzeu, și la New Philadelphia (oraș vecin cu Cadiz) prin proiecția filmului și o licitație de obiecte legate de el. Va fi organizat și un forum, moderat de Mickey Kuhn și Patrick Curtis, actori care au jucat rolul 'bebelușului Beau', băiatul Melaniei și al lui Ashley Wilkes.

 

 

 

Potrivit site-ului specializat Box Office Mojo, "Pe aripile vântului" este cel mai rentabil film din toate timpurile, cu 1,6 miliarde de dolari (dolarul ajustat după inflație). Următorul film, din punct de vedere al încasărilor mondiale, este "Războiul Stelelor", cu 1,45 miliarde de dolari.