TV5Monde la întâlnire cu publicul său cinefil şi francofon

TV 5 Monde coboară în mijocul publicului său : pentru a promova francofonia, TV 5 se va implica în Festivalul Internaţional de Film Transilvania, care debutează vineri seară, 30 mai, la Cluj, iar duminică, 1iunie, TV5 şi Institutul Cultural Francez îi invită pe cinefilii bucureşteni să descopere noua faţă a cinematografului Elvire Popesco.

TV5MONDE, zilele acestea la TIFF Cluj si la Bucuresti

 

 

TV5MONDE va fi prezent zilele acestea la Bucuresti, unde va inaugura noua fatada a cinematografului Elvire Popesco, si la Cluj-Napoca, unde va acorda Prix TV5MONDE, RFI Romania, Institut francais de Roumanie du Jeune jury francophone / Premiul TV5MONDE, RFI Romania, Institut francais de Roumanie al Tanarului juriu francofon, in cadrul Transilvania International Film Festival (TIFF). Cele doua evenimente marcheaza legatura, acordul, sprijinul si colaborarea pe care canalul francofon le are cu Institutul Francez din Romania.

 

Directorul de marketing TV5MONDE pentru Europa, Arnaud Genestine, va fi prezent duminica, 1 iunie, la Bucuresti, la sala Elvire Popesco din cadrul Institutului Francez Bucuresti, unde va inaugura noua fatada a cinematografului, prin instalarea unei casete luminoase realizate de canalul francofon TV5MONDE, la intrarea in cinema.

 

Evenimentul va precede proiectia de la ora 19.00 a filmului Incendii, in regia lui Denis Villeneuve - pelicula nominalizata la Oscarul pentru Cel mai bun film strain, in 2011 - si care il va avea ca invitat special pe Wajdi Mouawad, autorul piesei care a stat la baza scenariului filmului Incendii. La finalul proiectiei, dramaturgul va sta de vorba cu spectatorii. 

 

Cu ocazia TIFF, Arnaud Genestine va fi prezent in decursul saptamanii la Cluj-Napoca, unde TV5MONDE, in parteneriat cu Institutul Francez din Cluj, va acorda Prix TV5MONDE, RFI Romania, Institut francais de Roumanie du Jeune jury francophone, in cadrul festivalului.

 

Juriul TV5MONDE este compus din sase tineri cu varste cuprinse intre 18 – 22 de ani, care vor alege Cel mai bun film de limba franceza dintre cele prezentate in cadrul festivalului.

 

Juriul Tinerilor Francofoni TV5MONDE este coordonat de criticul de film Andrei Rus - care anul acesta a facut parte din juriul Revelation France 4 al sectiunii Semaine de la Critique, din cadrul Festivalului de la Cannes, 2014 - si de Vincent Henry, atasatul pentru cooperare universitara al Institutului Francez din Cluj. 

 

Decernarea Premiului va avea loc in cadrul Galei TIFF de sambata viitoare, 7 iunie.

                                                         

 

Despre Wajdi MouaWad

 

Dramaturg, regizor si actor, Wajdi MouaWad s-a nascut in Liban, si-a petrecut adolescenta in Franta, pentru ca mai apoi sa se stabileasca in Canada. Recompensat cu numeroase premii printre care si Marele premiu pentru teatru al Academiei franceze, Wajdi MouaWad este unul dintre creatorii de teatru cel mai apreciat de critici si de public.

 

Piesele si spectacolele sale, ale caror subiecte sunt adevarate tragedii (post)moderne, deloc comode, uneori chiar agresiv de realiste si de o sinceritate bulversanta prin radiografierea atrocitatilor lumii si omului contemporan, exprima convingerea creatorului lor: un artist este precum un scarabeu, se hraneste cu excrementele celorlalti / ale societatii, extragand de acolo elementele necesare pentru a crea opere care ii bulverseaza si ii facineaza pe ceilalti. Artistul, asemenea unui scarabeu, se hraneste cu mizeria lumii in care traieste si din aceasta mizerie abjecta reuseste, cateodata, sa faca sa apara frumusete. – Wajdi Mouawad

 

 

Despre Incendii

 

Nominalizat la Oscarul pentru Cel mai bun film strain, in 2011, filmul canadian in regia lui Denis Villeneuve este o poveste emotionanta care aduce ororile razboiului la un nivel foarte personal si dezvaluie intr-un mod puternic si poetic urmele adanci ale violentei si forta miraculoasa a dorintei de supravietuire. (cinemagia.ro)

 

Povestea. Chemati sa asiste la citirea testamentului, dupa moartea mamei lor, doi gemeni, Jeanne (Melissa Desormeaux-Poulin) si Simon (Maxim Gaudette) primesc doua plicuri ce le vor schimba vietile: unul este pentru tatal lor, pe care il stiau mort, iar celalalt, pentru un frate de care nu stiau ca exista. Jeanne si Simon vor descoperi istoria familiei lor si in acelasi timp o mama foarte diferita de cea pe care o stiau ei, cu o soarta tragica, marcata pentru totdeauna de razboi si ura, o femeie cu un curaj extraordinar.

 

Incendii a fost de asemenea nominalizat la Premiile BAFTA (2011), la Premiile Cesar (2012), si a primit, printre numeroase alte distinctii, Premiul pentru Cel mai bun film, sectiunea Venice Days, la Festivalul de Film de la Venetia; 8 Premii Genie pentru Cel mai bun film, Regie, Imagine Sunet, Montaj, Editare Sunet, Scenariu, Cea mai buna actrita intr-un rol principal (Lubna Azabal); Premiile Vancouver Film Critics Circle pentru Cea mai buna actrita intr-un film canadian (Lubna Azabal), Cel mai bun film si Cel mai bun regizor. Filmul a concurat in festivaluri precum Venetia 2010 (Giornate degli autori), Toronto 2010, Telluride 2010.

 

 

Despre TV5MONDE

 

TV5MONDE este una dintre principalele retele mondiale de televiziune, prezente in 220 tari si teritorii, prin intermediul a noua canale regionale distincte si a TiVi5Monde, un canal 100% tanar, difuzat pe teritoriul american.

 

TV5MONDE Europa difuzeaza in fiecare an peste 300 de filme subtitrate, 1300 de ore de fictiune, 2000 de ore de film documentar si reportaj si 19 emisiuni zilnice de stiri si cele mai bune emisiuni francofone, cu subtitrare.

 

Este singurul canal generalist francez care emite la nivel mondial. Are 10 canale francofone partenere (France 2, France 3, France 4, France 5, France O, ARTE France, RTBF.be, RTS, Radio-Canada si Tele-Quebec), le CIRTEF si l'AEF. Este prezent in 235 millioane de camine si 25.000 de hoteluri, in 55 de tari si difuzeaza programe cu caracter generalist produse in limba franceza si subtitrate in sapte limbi (romana, engleza, germana, spaniola, olandeza si rusa).   

 

 

TV5 Monde este prezent si aici:

 

Internet: tv5monde.com,

mobil: m.tv5monde.com,

tablete, retele sociale (Facebook, Twitter, Youtube, Dailymotion), web TV, video la cerere si catch-up: tv5mondeplus.com.

 

Site-ul televiziunii, tv5monde.com, inregistreaza aproximativ 7 milioane de accesari lunare.