4 pentru Nobel!

mircea-cartarescu.jpg

Mircea Cărtărescu

Nicolae Breban, Mircea Cărtărescu, Norman Manea şi Varujan Vosganian sunt propunerile României pentru Nobelul pentru literatură. Decizia a fost luată de Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor din România. Preşedintele USR, Nicolae Manolescu, explică la RFI argumentele care au contat în alegerea scriitorilor.

Breaban, Cărtărescu şi Vosganian figurează deja pe lista “traditţională” de propuneri venite din partea României. Cum se face că, de această dată, a fost luat în calcul şi Norman Manea? Mai important, cum trebuie să fie scriitura unui autor pentru a fi eligibil pentru premiul Nobel?

Mii de propuneri sunt trimise anual, iar doar cincizeci sunt admise. Academia suedeză îngustează cercul la aproximativ douăzeci de candidaţi până în luna aprilie, urmând ca până la începutul verii lista să fie redusă la cinci nume. În luna octombrie a anului, membrii Academiei votează, iar candidatul care primește mai mult decât jumătate din numărul voturilor este numit Laureatul Nobel pentru Literatură. Răsplata în e de 10 milioane de coroane suedeze. Câştigătorul primeşte şi o medalie de aur şi o diplomă Nobel.

Preşedintele USR, Nicolae Manolescu, intervievat de Magda Prelipceanu