Ţara Galilor câştigă al treilea Mare Şlem la rugby, în şapte ani

tara-galilor-castiga-al-treilea-mare-slem-rugby-sapte-ani.jpg

Ţara Galilor câştigă Turneul Celor Şase Naţiuni la rugby (Foto: Reuters).

În Ţara Galilor este sărbătorită victoria echipei naţionale de rugby în Turneul Celor Şase Naţiuni, al treilea Mare Şlem-victorii în toate cele cinci meciuri–în ultimii şapte ani.

Prin această victorie, Ţara Galilor îşi confirmă poziţia de cea mai bună echipă din emisfera nordică şi obţine şi revanşa faţă de înfrângerea de anul trecut din semifinala Cupei Mondiale în faţa Franţei.

Guvernul regional de la Cardiff a anunţat pentru luni o sărbătorire oficială a victoriei, în faţa clădirii Adunării Naţionale din capitala provinciei.

Sâmbătă, la meciul cu echipa Franţei au sosit la Cardiff peste 250 de mii de galezi, veniţi special să asiste la meci pe stadion sau să-l umărească pe ecrane gigant sau în localuri publice.

Interesul pentru evoluţia echipei naţionale de rugby este imens în această provincie cu o populaţie de trei milioane de locuitori.

Echipa Ţării Galilor era favorita turneului anul acesta şi nu a înşelat aşteptările. Galezii şi-au luat revanşa asupra Franţei–16 la 9–în ultimul meci, pentru înfrângerea la limită, 8-9, din semifinala din toamna trecută de la Cupa Mondială, când au evoluat în 14, ca urmare a eliminării de pe teren a căpitanului lor, Sam Warburton.

Galezii au impresionat şi în meciul cu Anglia, câştigat la Londra cu 19–12 şi au obţinut al treilea Mare Şlem în şapte ani, după cele din 2005 şi 2008.

Antrenaţi de neo-zeelandezul Warran Gatland, galezii practică un rugby de mare spectacol, care aduce aminte de marea echipă a anilor ’70, cu Gareth Edwards, JPR Williams, Mervyn Davies sau Phil Bennett.

Pe lângă o tehnică desăvârşită şi orientare tactică impecabilă, echipa are o forţă de penetraţie absolut remarcabilă pe liniile dinapoi, unde, cu excepţia fundaşului Lee Halfpenny, toţi jucătorii au gabarit de înaintaşi, dublat de o viteză tipică jucătorilor de pe linia de trei sferturi.

În plus, absolut toţi jucătorii galezi stăpânesc la perfecţie tehnica placajului şi se aruncă în luptă fără menajamente.

Pe locul doi în Turneul Celor Şase Naţiuni s-a situat echipa Angliei, întinerită de noul antrenor provizoriu, Stuart Lancaster.

Urmează Irlanda, cu o echipă uzată şi Franţa, cu un nou antrenor, Philippe Saint Andre, dar cu aceleaşi metehne, în primul rând, capacitatea de a alterna în mod imprevizibil sublimul cu ridicolul.

Pentru evitarea ultimului loc s-au luptat, ca de atâtea ori până acum, Italia şi Scoţia. Anul acesta, beneficiind de avantajul terenului propriu, italienii au învins în ultimul meci cu 13-6 şi au condamnat Scoţia la ultimul loc, cu cinci înfrângeri din cinci meciuri şi la vestita "lingură de lemn".

A fost, per ansamblu, o ediţie extrem de disputată, în care echipa cea mai bună s-a impus până la urmă, fără prea mari probleme şi în care tânăra generaţie de jucători a început să o înlocuiască pe cea veche, la numai câteva luni după Cupa Mondială din Noua Zeelandă.

Iată şi XV-le Turneului, în opinia autorului acestui articol:

 1. Gethin Jenkins (Ţara Galilor)
 2. Rory Best (Irlanda)
 3. Martin Castrogiovanni (Italia)
 4. Paul O’Connell (Irlanda)
 5. Richie Gray (Scoţia)
 6. Dan Lydiate (Ţara Galilor)
 7. Sam Warburton (Ţara Galilor)
 8. Ben Morgan (Anglia)
 9. Mike Phillips (Ţara Galilor)
 10. Owen Farrell (Anglia)
 11. George North (Ţara Galilor)
 12. Jamie Roberts (Ţara Galilor)
 13. Wesley Fofana (Franţa)
 14. Alex Cuthbert (Ţara Galilor)
 15. Lee Halfpenny (Ţara Galilor)
Londra, Petru Clej, despre victoria Ţării Galilor în Turneul Celor Şase Naţiuni la Rugby