Radu Naum la RFI : La FRH se întâmplă lucruri groaznice

Sancţionarea antrenorului Aihan Omer şi a vice-preşedintelui Federaţiei Române de Handbal, Petre Paleu este o chestiune extrem de gravă, care face ruşine handbalului românesc. Iată ce spune la RFI Radu Naum, şeful Departamentului de Sport de la GSP TV.

Sancţionarea antrenorului Aihan Omer şi a vice-preşedintelui Federaţiei Române de Handbal, Petre Paleu este o chestiune extrem de gravă, care face ruşine handbalului românesc. Iată ce spune la RFI Radu Naum (audio), şeful Departamentului de Sport de la GSP TV.

Cei doi au fost suspendaţi timp de cinci ani din toate competiţiile sportive, de către Federaţia Europeană de Handbal, pentru tentativă de mituire a arbitrilor la meciul cu Muntenegru, disputat în iunie 2008, la Oradea, în preliminariile Campionatului Mondial.

În acelasi scandal, Federaţia Română de Handbal a fost amendată cu 27.500 de euro de către forul european.

Lucrurile au scăpat de sub control la nivelul Federaţiei, acuză Radu Naum. "Erau doi oameni care din decizia Federaţiei Europene înţelegem că acţionau pe cont propriu, într-o anumită direcţie, în detrimentul tuturor celor care sunt în zona asta a handbalului. Or chestiunea asta, la nivelul managementului şi la nivelul a tot ceea ce înseamnă handbalul în România este dezastruoasă, faptul că s-a putut acţiona la asemenea nivel, în totală impunitate şi în necunoştinţa - dacă a fost necunoştinţa - conducerii Federaţiei Române de Handbal", crede Radu Naum.

"Este o chestiune extrem de gravă şi, sigur, ne face ruşine, dar vorbeşte foarte mult şi despre felul în care sunt structurate lucrurile la nivel federal, din punctul ăsta de vedere. Adică vedem tot felul de scandaluri care apar, de corupţie, sexuale, care sunt groaznice, dacă stăm să ne gândim că handbalul reprezintă al doilea sport ca popularitate în România, după fotbal", declară jurnalistul sportiv.

Sancţiunile sunt cu atât mai dure cu cât Aihan Omer este unul dintre cei mai apreciaţi antrenori din handbalul românesc la ora actuală. El a reuşit să câştige doi ani consecutiv cu UCM Reşiţa Cupa Challenge.

Amintim, scandalul de corupţie a pornit de la play-off-ul pentru calificarea la turneul final al Campionatului Mondial din 2009, când România a trecut de reprezentativa Muntenegrului, cu scorul general de 56-55.

În tur, adversarii au câştigat cu 31-27, returul revenind României, pe teren propriu, cu 29-24. Presa daneză a scris că selecţionerul Omer şi Petre Paleu ar fi oferit câte 30 de mii de euro celor doi arbitri danezi de la meciul cu Muntenegru, din 2008.

Cei doi arbitri ar fi refuzat banii şi serviciile a două prostituate, pentru favorizarea României la meciul respectiv.

Petre Paleu şi Aihan Omer au respins acuzaţiile. Potrivit Federaţiei Europene de Handbal, naţionala României ar putea fi exclusă din competiţii pentru o perioadă de doi ani, dacă mai apar situaţii de acest gen în următorii patru ani.

Radu Naum, despre scandalul de corupţie de la Federaţia Română de Handbal