Londra : Jocurile Paralimpice se desfăşoară cu casa închisă

pg2012.jpg

Londra : Jocurilor Paralimpice se desfăşoară cu casa închisă

După succesul recentelor Jocuri Olimpice, la Londra debutează miercuri ediţia a 14-a a jocurilor paralimpice, descrise deja drept cele mai mari din istorie. Pentru prima dată cele zece zile de competiţie se vor derula cu uşile închise, adică toate cele două milioane şi jumătate de bilete au fost vândute.

Cine participă la această manifestare sportivă: 4200 de sportivi, din care 200 cu deficienţe intelectuale, originari din circa 170 de ţări iau parte la aceste jocuri paralimpice. Sporturile aflate pe agenda competiţiei sunt foarte variate şi 20 la număr: curse în scaun cu rotile, fotbal pentru nevăzători sau rugby în scaun cu rotile. Până şi ceremonia inaugurală va fi în parte, animată de piloţi de avioane handicapaţi în timp ce foşti combatanţi britanici, răniţi în războaie, vor lua şi ei parte la spectacolul de la sol. După trei săptămâni de lucrări şi amenajări diverse, toate instalaţiile care au servit recentei olimpiade londeze sunt gata să-i găzduiască acum pe sportivii cu handicap. În acest domeniu englezii sunt dealtfel un soi de pioneri întrucât nu departe de capitala britanică, în 1948, un medic local a avut ideea de a-i pune pe răniţii din război să facă sport şi să ia parte la competiţii internaţionale. Primele jocuri paralimpice au fost însă organizate la Roma în 1960. 52 de ani mai târziu, atleţi din lumea întreagă vor încerca să-şi depăşească diversele handicapuri pentru a cuceri cât mai multe medalii. Gazdele britanice vor încerca s-o ia pe urmele omologilor valizi care au terminat Olimpiada pe locul trei, în spatele Chinei şi Statelor Unite,  cu 29 de medalii de aur. Împreună cu Ucraina, aceste 4 naţiuni formează dealtfel un fel de top 4 cu un palmares greu de egalat. Numai China a cucerit la ultimele paralimpice - găzduite e adevărat la Beijing - nu mai puţin de 211 medalii din care 89 de aur. De această dată însă chinezii nu au reuşit să se califice decât în 15 din cele 20 de discipline, de unde speranţe mari pentru echipa de 288 de britanici, sportivi paralimpici clasaţi pe locul doi acum 4 ani.

La ce medalii se aşteaptă sportivii paralimpici francezi şi cum se mediatizează evenimentul în Hexagon?

Franţa şi-a propus să termine cel puţin pe locul zece la aceste jocuri paralimpice de la Londra, sau altfel spus să cucerească 16 medalii de aur pentru un contingent de 163 de sportivi care se află înscrişi la diversele discipline. La atletism, un săritor în lungime amputat de ambele mâini, Arnaud Assounnani, este deţinătorul titlului olimpic pe care speră deci să-l păstreze şi la Londra. O altă atletă, deficientă vizualà, speră să cucerească 3 medalii de aur la diverse curse de alergare. La canotaj şi ciclism, sportivii franeczi amputaţi de picioare respectiv mâini, speră şi ei la nişte medalii paralimpice. În sfârşit, medalii franceze ar putea veni şi de la înotători, halterofili şi tenismeni în scaun cu rotile. În ciuda acestor posibile victorii tricolore, nicio competiţie paralimpică nu va fi difuzată în direct în Franţa în timp ce jocurile olimpice beneficiseră de 16 ore de live pe zi. Fireşte, acest dezinteres pentru jocurile paralimpice îi decepţionează pe sportivii cu deficienţe. Cu toate că acum 4 ani handicapaţii francezi protestaseră vehement pe langă forurile competente, iată că şi de această dată evenimentul va fi submediatizat. Între timp, de cealaltă parte a Canalului Mânecii, în Marea Britanie, Channel 4 va difuza în direct mai multe ore pe zi de probe handisport.