Londra, în grafic cu organizarea Jocurilor Olimpice

londra-grafic-jocurile-olimpice.jpg

Londra, în grafic cu Jocurile Olimpice: Centrul Acvatic, inaugurat recent.REUTERS/Ben Stansall/Pool

Peste un an se dă startul Jocurilor Olimpice de la Londra. Motiv de a face o fotografie a situaţiei actuale, de a vedea dacă sunt sau nu gata instalaţiile sportive. "Avem un an avans faţă de grafic" , declaraţia extravagantului primar al Londrei, Boris Johnson, nu e departe de adevăr. Peste 88 la sută din instalaţii sunt gata - inclusiv apa din piscina olimpică este deja prezentă - şi peste 8 miliarde de euro dintr-un total de 10 miliarde şi jumătate, au fost deja cheltuite pentru diversele amenajări.

Ţinând cont de precedentele jocuri olimpice - în particular cele de la Atena - numai această punctualitate, această organizare merita deja o primă medalie pentru Marea Britanie. Sebastien Coe, cvadruplul medaliat olimpic şi preşedintele comitetului organizator la Londra, evocă o altă cifră impresionantă: s-au făcut cereri deja pentru 23 de milioane de bilete ori nu sunt disponibile decât 6 milioane.

"E o cerere extraordinară ce reprezintă un record planetar pentru un eveniment sportiv" subliniază atletul britanic. E totodată adevărat că londonezii vor găzdui penru a treia oară olimpiada după ediţiile din 1908 şi 1948, au aşadar o oarecare experienţă.

Faptul că şantierul olimpic este aproape gata reprezintă o veste bună şi pentru premierul conservator David Cameron. În pierdere de popularitate după scandalul ascultărilor telefonice ilegale ale ziariştilor din grupul magnatului Murdoch, Cameron se poate bizui pe o parte cel puţin din simpatia celor 73 de procente de britanici care sprijină Jocurile Olimpice de la Londra.

Securitatea, o problemă spinoasă

Rămâne totuşi o sfidare de anvergură încă nerezolvată, cea a securităţii. După măcelul de săptămâna trecută din Norvegia, problema s-a acutizat şi mai mult în timp ce serviciile de poliţie britanice au fost decapitate de acelaşi scandal evocat mai înainte.

În urma afacerii News of the World, principalii doi responsabili de la Scotland Yard au demisionat. "Moralul poliţiştilor britanici e deci cum nu se poate mai prost" afirmă surse sindicale citate de presă. Cu toate acestea, organizatorii se declară gata să facă faţă oricărei ameninţări. 600 de milioane de lire sterline au fost alocate securităţii jocurilor olimpice.

Franţa, avantajată de Olimpiadă

Francezii speră şi ei multe de pe urma acestor jocuri. Pe plan sportiv, bineînţeles, dar nu numai. Cu 350 de mii de francezi la faţa locului, Londra este cea mai franţuzească metropolă. E şi una dintre cele mai apropiate de Paris, după cea belgiană, Bruxelles.

Această proximitate va permite anumitor oraşe franceze - mai ales de pe litoralul nordic - să servească drept bază de repliere pentru diverse delegaţii. Touquet, Gravelines, Roubaix sunt doar câteva localităţi care pot oferi bazine de înot, hipodrom, săli de gimnastică sau atletism.

"Aceste Jocuri olimpice sunt puţin şi ale noastre" exclamă francezii de la faţa locului. Uriaşa decepţie generată de alegerea Londrei în locul Parisului pentru Jocurile Olimpice de anul viitor e aşadar deja o poveste de domeniul trecutului.