Lecţie de fotbal pentru Mircea Lucescu

barcelona-jucatori-reuters-albert-gea.jpg

Jucătorii Barcelonei sunt cu un picior în semifinalele Ligii Campionilor (Foto: Reuters/Albert Gea).

Visul european al lui Mircea Lucescu e pe punctul de a se încheia în acest sezon. Şahtior Doneţk a pierdut meciul cu FC Barcelona, din turul sferturilor Ligii Campionilor, cu scorul de unu la cinci. Răzvan Raţ a fost integralist la partida jucată pe stadionul Camp Nou.

Şansele echipei antrenate de Mircea Lucescu de a se califica sunt aşadar aproape inexistente. Pentru a merge mai departe, Şahtior Doneţk trebuie să învingă teoretic în returul din Ucraina cu scorul de patru la zero.

Tehnicianul român spune că formaţia sa a pierdut în faţa unei maşinării perfecte: "Nu ne aşteptam la o astfel de înfrângere. Suntem o echipă bună şi putem juca mai bine de atât. Am decis să jucăm deschis, fără să ne blocăm în apărare. Am ratat deschiderea scorului în primul minut, iar apoi imediat Iniesta a înscris şi partida s-a schimbat. Am ratat multe ocazii de a egala, iar Barcelona a lovit când trebuia. Adversarii noştri au profitat la maxim de şansele pe care le-au avut. Cred că acum totul este decis. Această experienţă ne va ajuta să creştem. Vrem să câştigăm în retur, deoarece peste 50 de mii de spectatori vor aşteapta o reacţie din partea noastră. Am pierdut în faţa unei maşinării perfecte".

Antrenorul echipei FC Barcelona, Josep Guardiola avertizează că jucătorii săi nu trebuie să-l creadă pe Mircea Lucescu, după ce românul a spus că totul s-a terminat în acest sfert de finală. "Nu-l credeţi pe Mircea Lucescu când spune că totul s-a terminat. Ascultaţi la mine, nu este nimic decis. În Cupa Spaniei, cu Betis Sevilla, am învins cu 5-0 în tur şi apoi am pierdut foarte rău în retur (n.r. - scor 1-3). Am această experienţă negativă, deşi mulţi m-au acuzat de falsă modestie. Absenţele lui Abidal şi Puyol ne-au cauzat unele probeleme în defensivă, deoarece ei sunt jucători de mare calitate. În rest, lotul este competitiv şi toţi fac ceea ce trebuie la momentul oportun. În acest sezon, Messi este determinant, chiar şi fără să marcheze în trei meciuri, cu Real Madrid, cu Espanol Barcelona şi în această seară. El ne poate ajuta să câştigăm în diverse moduri", crede Guardiola.

În aceste condiţii, se profilează o semifinală de vis pentru spanioli, între FC Barcelona şi Real Madrid. Formaţia antrenată de portughezul Jose Mourinho a trecut de englezii de la Tottenham cu patru la zero, în turul sferturilor de finală.

Rezultat oarecum surprinzător în al doilea meci al serii de miercuri, 6 aprilie: Chelsea Londra a pierdut pe teren propriu în faţa rivalei Manchester United. "Diavolii roşii" s-au impus cu scorul de unu la zero.

Antrenorul echipei Chelsea, Carlo Ancelotti declară că formaţia sa va trebui să câştige în retur pe Old Trafford: "Ştim că va fi dificil la Manchester. Trebuie să învingem pe Old Trafford şi suntem încrezători că putem reuşi. Prestaţia noastră a fost foarte bună astăzi şi am dat sută la sută. Am jucat un fotbal de calitate, chiar dacă am primit un gol ce putea fi evitat. Ne-am creat multe ocazii, mult mai multe decât adversarul. Fernando Torres a fost ghinionist, iar Van der Sar a făcut o partidă mare. Nu meritam să pierdem, dar acest lucru nu mai contează. Sunt dezamăgit, dar această partidă reprezintă deja trecutul. Trebuie să ne gândim şi să o jucăm bine pe următoarea. Rezultatul nu ne avantajează, dar mai sunt 90 de minute. Pe Old Trafford va fi un altfel de meci din punct de vedere tactic. Va trebui să atacăm pentru a învinge".

De partea sa, antrenorul echipei Manchester United, Alex Ferguson afirmă că elevii săi au făcut o partidă bună la nivel tactic. "Nu suntem surprinşi. Nu am avut multe ocazii, Hernandez în prima repriză şi Nani în cea de-a doua, dar am făcut o partidă bună la nivel tactic. În general am reuşit să avem controlul, chiar dacă uneori la mijlocul terenului am fost inferiori. Am vrut să fim rapizi şi de aceea l-am utilizat pe Park Ji-Sung. El este un jucător fantastic, înţelege la perfecţie jocul şi poate pleca foarte repede pe contraatac. Marele nostru avantaj este că returul va avea loc pe Old Trafford. Atmosfera va fi electrizantă şi abia aştept meciul. Chelsea poate reveni, nu avem decât un singur gol avans. Trebuie să fim atenţi şi să avem o prestaţie foarte bună. Va fi un meci extraordinar în retur, nu am nici un dubiu. Suntem fericiţi pentru prestaţia lui Rooney, a fost fantastic în această seară", spune Ferguson despre autorul golului.

Meciurile retur vor avea loc pe 12 aprilie.