CTP :

"Din atmosfera existentă acum în tenisul românesc nu are cum să
apară un super-campion, o super-campioană". Iată ce spune la RFI
jurnalistul Cristian Tudor Popescu, un pasionat al sportului alb.

"Din atmosfera existentă acum în tenisul românesc nu are cum să apară un super-campion, o super-campioană". Iată ce spune la RFI jurnalistul Cristian Tudor Popescu (audio), un pasionat al sportului alb.

"Cele două echipe (România şi Rusia) sunt diferite ca omogenitate valorică. Ceea ce spune ceva despre forţa tenisului dintr-o ţară este alcătuirea echipei de Cupa Davis. Nu au mari probleme de selecţie căpitanul nostru nejucător şi ceilalţi tehnicieni ai Federaţiei, pentru că în afară de Victor Hănescu, singurul nostru jucător de nivel înalt internaţional, mai există doar Victor Crivoi, poziţia 123. Ceilalţi nu pot emite pretenţii pentru un joc civilizat în Cupa Davis", crede editorialistul de la Gândul.
"A existat un interes pentru tenis în România, imediat după performanţele lui Ilie Năstase. A fost singurul moment în care copiii jucau tenis pe străzi, învăţaseră scorul, trăgeau terenul cu creta, acela a fost singurul moment care ar fi trebuit speculat. Momentul Năstase - Ţiriac a trecut, după care reuşitele tenisului românesc au fost exclusiv individuale", mai spune Cristian Tudor Popescu.
"Ca să ai jucători mulţi şi buni, să ai o şcoală, trebuie să pui copiii să joace împreună. Aşa se crează jucătorii foarte buni, dintr-un grup de jucători, se scot în faţă câţiva jucători de super-clasă, iar ceilalţi constituie un pluton puternic din care oricând se pot extrage jucători de prim-plan", explică jurnalistul.
"Problema nu este că nu sunt bani, banii apar atunci când se vrea, când există interes pentru sportul respectiv, or în România tenisul nu este un sport popular. Sigur, copiii vor să joace fotbal pentru că fotbalul necesită mai puţini bani de investit şi se câştigă mai repede banii înapoi", apreciază editorialistul.
"Din atmosfera existentă acum în tenisul românesc nu are cum să apară un super-campion, o super-campioană. Pot apărea jucători de prima sută care să reziste o vreme acolo. Doar un accident genetic, aşa cum a fost Ilie Năstase ar putea să ne salveze şi n-ar putea de fapt, pentru că accidentul genetic era valabil acum 25-30 de ani, când se juca alt tenis. Acum, dacă am avea un jucător extrem de talentat, fără un sistem industrial aplicat lui, cu bani mulţi, cu jocuri multe afară, la turnee mari, pus să joace cu adversari mai puternici, fără asta, se va pierde", conchide Cristian Tudor Popescu. (CR - 6 martie 2009;09.45h)