Cât costă să fii suporter de fotbal în Marea Britanie?

FC Liverpool este clubul care-i costă pe suporterii de fotbal cel mai mult, în timp ce Rochdale din liga a patra este cel mai ieftin. Un studiu făcut de BBC în rândul celor 92 de cluburi profesioniste din Anglia și a celor 12 de primă ligă din Scoția a scos la iveală cheltuielile în zi de meci ale microbiștilor. Cel mai scump bilet, cumpărat în ziua meciului, este la FC Liverpool și costă în medie 39 de lire.

Cel mai scump program editat de club pentru meci îl are Leeds și costă patru lire. Plăcintele tradiționale care se consumă în ziua meciului costă cel mai scump pe stadionul lui Arsenal din Londra, patru lire. Iar ceaiul în pahar de plastic consumat de suporteri se vinde cel mai scump la Blackburn și Newcastle și costă 2,20 lire.

Per ansamblu, o zi la meci este, potrivit BBC, cea mai scumpă la Liverpool și costă 46,95 lire, în timp ce la Rochdale, în liga a patra, costul e de doar 16,20 lire. Trebuie însă remarcat că aceste costuri nu includ și transportul, care uneori poate dubla sau chiar tripla costul total, dacă e vorba de un meci în deplasare.

Record de spectatori

Deși costurile sunt ridicate, în sezonul trecut, cele patru ligi profesioniste din Anglia au atras cel mai ridicat număr de spectatori din ultimii 50 de ani. Numărul mediu de spectatori pentru fiecare etapă cu 46 de meciuri din 4 ligi a fost de peste 350000.

Echipele din Premier League vând și bilete premium pentru condiții de confort sporit, care pot ajunge și la 100 de lire, cum s-a întâmplat la meciul amical de sâmbătă dintre Arsenal și Boca Juniors.

De asemenea, costul biletelor este cel din ziua meciului, pentru că suporterii care achiziționează un abonament pe întreg sezonul plătesc mai puțin pe fiecare meci. În plus, suporterii achiziționează așa zisul echipament-replică – tricouri, fulare, pantaloni, cu însemnele clubului, care adeseori ajung la 100 de lire și se mai și schimbă pe parcursul sezonului.

Ce părere au suporterii?

Cu toată scumpetea, suporterii nu sunt îndepărtați de stadioane. Gradul de vânzare a biletelor din Premier League în sezonul trecut s-a ridicat la 92%. Este adevărat că, mai ales în Premier League, condițiile de confort  s-au ameliorat considerabil în ultimii 20 de ani, toate locurile fiind așezate, o măsură obligatorie după tragediile din anii ’80 când zeci de suporteri și-au pierdut viața în incidente la Bradford și Sheffield.

BBC face o comparație și cu costul petrecerii unei zile la alte evenimente sportive sau culturale. De pildă, dacă o zi pe stadionul lui Hull FC, din liga a doua costă 27 de lire, ca să vezi formația Iron Maiden te costă 43 de lire, meciul de cricket de patru zile Anglia – India 41 de lire și 29 de lire pentru vizionarea spectacolului muzical Mamma Mia, la Teatrul Prințul de Wales din Londra.     

De menționat că venitul mediu lunar brut în Anglia este de circa 2000 de lire sterline.

Fotbalul a fost în mod tradițional în Anglia și Scoția un sport al clasei muncitoare, dar în ultimii 20 de ani a atras și numeroși suporteri proveniți din clasa de mijloc. Chiar dacă e scump să fii microbist în Anglia, suporterii nu par reticenți când e vorba să facă eforturi financiare ca să-și vadă echipa favorită evoluând pe stadion.

Londra, Petru Clej, despre cât costă să fii suporter în Marea Britanie