Candidatura Franţei la Olimpiadă, evaluată de CIO

Comisia de evaluare a Comitetului Internaţional Olimpic soseşte marţi, 8 februarie, în staţiunea montană Annecy din Alpii francezi, pentru o misiune de auditare de patru zile. Localitatea este candidată pentru organizarea Jocurilor Olimpice de iarnă din 2018.

După mai multe luni de criză provocată de tensiunile şi demisiile din fruntea echipei organizatorice, partea franceză declară că este gata să înfrunte echipa de 11 specialişti a Comitetului Internaţional Olimpic.

De-a lungul celor patru zile de audit, sunt aşteptaţi la Annecy premierul Franţei, François Fillon, mai mulţi miniştri şi poate chiar joi preşedintele Nicolas Sarkozy.

Ţinând cont de programul foarte încărcat, echipa CIO nu va avea însă timp de multe mondenităţi. Trebuie verificate toate cele 17 domenii lăudate în dosarul de candidatură : transporturile, locuinţele, infrastructura, finanţarea etc. Totul va fi analizat cu lupa la Annecy şi Chamonix, cele două poluri ale candidaturii franceze. O candidatură pe lângă alte două, pare-se la fel de ambiţioase şi frumoase : München, în Germania şi Pyeong-chang în Coreea de Sud.

Franţa poate conta pe sprijinul necondiţionat al triplului campion olimpic Jean-Claude Killy, membru foarte respectat al Comitetului Olimpic.

O proastă performanţă în aceste patru zile de audit ar compromite definitiv dosarul francez. O demonstraţie strălucită nu i-ar asigura însă succesul, rezultatul final urmând să fie anunţat pe 6 iulie, la Durban, în Africa de Sud.

În prealabil, peste o sută de votanţi îşi vor fi exprimat preferinţa pentru una dintre cele trei candidaturi aflate în cursă.