Uraganul Irene "paralizează" transportul în New York

uragan-satelit.jpg

Uraganul Irene, vazut din satelit

Coasta de est a SUA se pregăteşte de impactul cu urganul Irene. Aeroporturile din New York sunt închise sâmbătă, începând de la prânz (19.00 ora României), această decizie afectând aeroporturile John F.Kennedy, LaGuardia şi Newark, au precizat autorităţile.

"Acestea vor fi închise doar pentru sosiri", a declarat un oficial american care vorbeşte despre "mii de zboruri" afectate.

Pe de altă parte, primarul din New York, Michael Bloomberg, a ordonat încă de vineri evacuarea a peste 250.000 de persoane care locuiesc în zona inundabilă a oraşului, o decizie fără precedent. De asemenea, toate transporturile în comun vor fi suspendate la New York.

Centrul naţional pentru uragane din Statele Unite (NHC) a anunţat în ultimul său buletin că "uraganul va atinge coasta în această seară".

Irene a fost clasat la categoria a 2-a pe scara Saffir-Simpson, care numără cinci niveluri, rafalele de vânt care îl însoţesc slăbind în intensitate în ultimele ore, pentru a ajunge la un maxim de 160 de kilometri pe oră.

Irene "ar trebui să scadă în intensitate după ce va atinge coasta dar ar trebui să rămână uragan pe tot parcursul său de-a lungul coastei atlantice, duminică", potrivit NHC.

Un veritabil "monstru", Irene are un diametru de 820 de kilometri, respectiv echivalentul unei treimi din lungimea totală a coastei de est americane (2.675 de kilometri), potrivit unei estimări a NASA, realizată pe baza imaginilor din satelit.

Irene prezintă condiţii ciclonice pe o rază de 150 de kilometri şi rafale de vânt puternice pe 465 de kilometri, menţionează NHC.

Autorităţile statelor din North Carolina până în Massachussetts au decretat stare de urgenţă sau alerte de uragan, iar zeci de mii de persoane au primit ordinul de a se îndepărta de coaste.

Nord-estul Statelor Unite este de obicei ferit de astfel de depresiuni. Gloria, în 1985, a fost ultimul uragan care a afectat New York.