UE, mai atractivă pentru cercetători

CE a adoptat trei măsuri concrete pentru reducerea birocraţiei. Beneficiarii: cei care accesează fonduri în cercetare-inovare. 

Comisia Europeană simplifică regulile pentru accesarea de fonduri în domeniul cercetării - inovării. Miza acestor schimbări: reducerea birocraţiei, măsură de care ar urma să se bucure, în special, cercetătorii și IMM-urile.

Comisia Europeană a adoptat trei măsuri concrete pentru reducerea birocraţiei. Astfel, se asigură, în primul rând, o mai mare flexibilitate în ceea ce privește modul în care sunt calculate cheltuielile cu personalul.

Măsura dă posibilitatea beneficiarilor de granturi europene pentru cercetare să poată aplica metodele lor obişnuite de contabilitate atunci când solicită rambursarea cheltuielilor medii cu personalul. Ei nu vor mai fi nevoiți să creeze întregi sisteme paralele de contabilitate doar pentru acest scop.

O altă măsură îi vizează pe proprietarii de IMM-uri, ale căror salarii nu sunt înregistrate oficial în conturile lor. Aceştia vor putea beneficia acum de rambursări prin intermediul unor plăţi forfetare, pentru contribuţia lor la activitatea desfășurată în cadrul proiectelor de cercetare.

Totodată, Executivul Comunitar a stabilit ca un nou grup director format din înalţi funcţionari provenind din toate departamentele Comisiei şi din agenţiile implicate să elimine neconcordanţele în materie de aplicare a normelor privind finanţarea cercetării.

Efectele acestor măsuri se vor resimţi în scurt timp în activitatea celor dornici să acceseze granturi pentru cercetare”, explică Máire Geoghegan-Quinn, comisarul pentru cercetare, inovare și știință.

Măsurile adoptate de Comisia Europeană vor intra imediat în vigoare. În acest fel, Executivul comunitar speră ca UE să devină mai atractivă şi mai accesibilă pentru cercetătorii de vârf şi companiile cele mai inovatoare, în special pentru întreprinderile mici şi mijlocii. Comisarul pentru inovare este convins că simplificarea formalităților birocratice va permite miilor de cercetători care beneficiază de finanţare europeană să economisească timp şi efort şi să-și concentreze eforturile asupra activității lor principale.

Totodată, Comisia Europeană speră ca în acest fel să atragă participanți mai numeroși și mai calificați, cum ar fi întreprinderile mici, dinamice, care se confruntă cu obstacole birocratice excesive. 

Anca Năstase şi Andreea Orosz