Trasee urbane în București

Trasee urbane în București este un proiect conceput plecând de la nevoia tot mai acută de a crește gradul de informare și de conștientizare al publicului cu privire la protejarea și valorificarea patrimoniului arhitectural din București. 

Traseele, se adresează unui public larg fiind un instrument de educare în domeniul istoriei arhitecturii și de promovare a arhitecturii românești. Inițiatorii proiectului își propun documentarea diverselor straturi arhitecturale ale Bucureștiului prin ilustrarea acestora într-o formă accesibilă, cea a hărților. Proiectul implică și o componentă practică - includerea clădirilor selectate în circuite/trasee turistice, devenind astfel un instrument util pentru turismul cultural.

Autori: Doina Anghel, istoric de artă și Octavian Carabela, arhitect

 

Cele două trasee urbane în București  includ:

 

1.    Traseul Ion Mincu - clădirile proiectate sau restaurate de Ion Mincu în București (semnalăm astfel și anul centenarului Ion Mincu, 2012), printre care se numără: Casa Lahovary, Casa Petrașcu, Bufetul de la Șosea (Bufetul Doina), Școala Centrală de fete, Casa Vernescu, Casa Monteoru, precum și cavourile realizate în cimitirul Bellu

 

2.    Arhitectura neoromânească - o selecție a unora dintre cele mai reprezentative exemple de arhitectură neoromânească, din București, realizate de arhitecți precum: Ion N.Socolescu, Cristofi Cerchez, Grigore Cerchez, Spiridon Cegăneanu, Statie Ciortan, Nicolae Ghica-Budești, Petre Antonescu, Paul Smărăndescu etc.  Fiecare traseu/hartă conține  informații despre autor/autori și imagini, fotografii, desene, schițe și o hartă cu locația fiecărei clădiri alese. 

Evenimentul va avea loc miercuri, 23 noiembrie, ora 18.30 la Ceainăria Cărturești Str. Arthur Verona 13-15 (Librăria Cărturești Verona)