Robotul Curiosity a ajuns pe Marte

robotul-curiosity-ajuns-marte.jpg

Foto: Reuters/NASA/JPL-Caltech/Handout

Robotul american Curiosity a ajuns cu bine pe planeta Marte. Se marchează astfel o reuşită fără precedent pentru NASA, care nu a trimis niciodată un robot atât de sofisticat pe altă planetă.

Lansat pe 26 noiembrie 2011, de la baza spaţială Cape Canaveral din Florida, Curiosity, dispozitivul de explorare spaţială de 900 de kilograme, cel mai greu şi cel mai sofisticat trimis vreodată de oameni pe altă planetă, a atins solul marţian în apropiere de muntele Sharp, care are o altitudine de peste cinci mii de metri.

Un braţ al robotului, realizat din teflon, va preleva eşantioane din solul marţian. Acestea vor fi transferate în interiorul robotului, pentru ca instrumentele de la bordul său să analizeze şi să identifice compuşii minerali şi chimici.

Curiosity este de două ori mai lung şi de cinci ori mai greu decât precedenţii roboţi trimişi pe Marte, Spirit şi Opportunity şi este echipat cu zece instrumente ştiinţifice.

Robotul Curiosity, montat pe şase roţi şi alimentat de un generator nuclear are şi un braţ articulat, lung de peste doi metri, capabil să foreze până la şase centimetri în interiorul rocilor, o premieră pentru misiunile de pe Marte. Eşantioanele recoltate vor fi înmagazinate într-unul dintre cele două laboratoare din interiorul robotului, unde vor fi analizate.

Curiosity va măsura şi radiaţiile care pot să afecteze viitoarele misiuni spre Marte, ce vor avea echipaj uman la bord. Robotul dispune şi de o staţie meteo.