Revoluţionarul Teodor Mărieş la RFI: Legea Lustraţiei va crea cel puţin 200.000 de locuri de muncă pentru tineri

teodor-maries-presedintele-asociatiei-21-decembrie.jpg

Teodor Mărieş, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie

După ani lungi de aşteptare, Camera Deputaţilor a votat în sfârşit marţi Legea Lustraţiei. Pe scurt, legea impune restricţii ale unor drepturi pe o perioadă de cinci ani persoanelor care au avut funcţii politice de conducere retribuite de Partidul Comunist Român, în aparatul central, regional, raional, al Partidului Muncitoresc Român, membrii şi membrii supleanţi ai Comitetului Central al PCR, membri ai Consiliului de Stat, de miniştri, dar şi directorii de editură.

La RFI, revoluţionarul Teodor Mărieş, liderul Asociaţiei „21 decembrie”, spune că Legea Lustraţiei onorează actuala clasă politică şi face dreptate pentru 70 de ani de crime. Aceasta în contextul în care, tot marţi, din Codul Penal a fost eliminată prescrierea crimelor, inclusiv a celor comise de regimul comunist şi de aparatul represiv înainte şi în timpul Revoluţiei din 1989. Mărieş, aflat de 43 de zile în greva foamei, aşteaptă şi o lege a recunoştinţei, care să elimine criminalii şi impostorii din rândul revoluţionarilor.

Revoluţionarul Teodor Mărieş, intervievat de Ella Moroiu:

AscultăDownload

Legea Lustraţiei şi eliminarea prescrierii crimelor din Codul Penal „sunt două dintre revendicările pe care le-am avut pe parcursul protestului şi aş putea spune că 66% din obiectiv e atins. Este surprinzător, într-un fel, pentru mine. Sigur, e o surpriză plăcută de data aceasta. Am avut şi momente în care am crezut că nu se va reuşi un vot atât de clar dat de actuala majoritate. În acelaşi timp, cele două legi nu fac decât să onoreze clasa politică, dar şi să facă dreptate pentru 70 de ani de crimă. S-a oprit prescrierea (crimelor – n.red.) şi s-a aplicat dispoziţia Curţii Europene dată în dosarul „21 Decembrie” în urmă cu trei luni de zile, deci din nou un lucru bun. Din nou progresăm.

Iar Legea Lustraţiei, atât cât ea a putut fi votată, în condiţiile Constituţiei actuale a României, va crea cel puţin 200.000 de locuri de muncă pentru tineri, iar tovarăşii comunişti să plece, să-i mai lase şi pe alţii, pentru că stau cam de mult şi au făcut suficient rău”, spune preşedintele Asociaţiei „21 decembrie”.

Teodor Mărieş spune că va continua protestul cel puţin până săptămâna viitoare, când Legea Recunoştinţei ar trebui votată în Parlament:

Am făcut acest protest pentru principii. Principiile trebuie respectate, pentru că altfel nu văd de ce facem umbră pământului... Din aceleaşi considerente aştept o lege a recunoştinţei, care să elimine din rândurile revoluţionarilor instigatorii, complicii, criminalii şi impostorii.

Legea Lustraţiei a fost adoptată de plenul Camerei în absenţa Opoziţiei, cu 167 voturi „pentru” şi patru abţineri. Nu a fost înregistrat nici un vot împotrivă. Camera Deputaţilor este for decizional.

Cât priveşte iniţiativa legislativă de modificare a Codului Penal prin care se stabileşte că infracţiunea de omor nu se mai prescrie, aceasta a fost adoptată cu 172 de voturi „pentru” şi unul „împotrivă”. Legea prevede eliminarea prescripţiei pedepselor în cazul omorurilor şi reglementează mai clar unele texte de lege care prevăd imprescriptibilitatea infracţiunilor de genocid sau crime împotriva umanităţii. Şi în acest caz, Camera este forul decizional.

Modificarea adusă Codului Penal a stârnit unele nemulţumiri, preşedintele de onoare al PSD-ului, Ion Iliescu, considerând că este rezultatul agitaţiei lui Mărieş.

Citeşte şi Ion Iliescu la RFI: Legea lustraţiei este aberantă şi inutilă”

Vladimir Tismăneanu la RFI: Niciodată nu e târziu pentru dreptate