Piaţa mondială a turismului a pierdut 800 de milioane de clienţi în 2009

castelul-bran-2-20100121190419.jpg

Castelul Bran, unul din obiectivele turistice ale României

Piaţa turistică mondială a cunoscut şi ea o scădere cu 4 la sută anul trecut, din cauza crizei. Profesioniştii din domeniu sunt totuşi optimişti - ei prevăd revenirea la normal în 2010. Organizaţia Mondială a Turismului anunţă că anul trecut numărul total al turiştilor a scăzut cu 800 de milioane - o pierdere importantă, cu nedorite consecinţe economice negative.

Piaţa turistică mondială a cunoscut şi ea o scădere cu 4 la sută anul trecut, din cauza crizei. Profesioniştii din domeniu sunt totuşi optimişti - ei prevăd revenirea la normal în 2010.

Organizaţia Mondială a Turismului anunţă că anul trecut numărul total al turiştilor a scăzut cu 800 de milioane - o pierdere importantă, cu nedorite consecinţe economice negative. Nu există însă se pare motive de pesimism pentru anul în curs - se prevede o reluare a activităţilor turistice în întreaga lume.

Un optimism justificat de fapt de cifrele pozitive din ultimele luni ale lui 2009 - într-adevăr, în ultimul trimestru al anului, a fost înregistrată o creştere cu 2 la sută a activităţii turistice.

Profesioniştii din domeniu, în sens larg, au pierdut totuşi anul trecut cam 5 la sută din cifra lor de afaceri.

Situaţia se explică desigur prin criza mondială, dar şi prin teama de gripa AH1N1 - care a limitat deplasările în spaţiu, mai ales spre destinaţiile exotice.

În orice caz, sectorul turismului a suferit mai mult acum decât în perioada care a urmat atentatelor anti-americane din 2001. În primele luni ale anului trecut, numărul turiştilor a scăzut cu 10 la sută, ca să crească apoi spre sfârşitul anului. Trebuie spus că, evitând deplasările la distanţă, oamenii au preferat să-şi petreacă vacanţa în ţările lor - turismul intern a permis astfel limitarea pierderilor.

Europa a avut cel mai mult de pierdut de pe urma crizei - numărul turiştilor veniţi în vechiul continent a scăzut cu 10 la sută anul trecut. Ţările din orientul apropiat şi mijlociu au cunoscut o pierdere de 6 la sută. Pierderea a fost de 5 la sută în ţările din America de nord şi din cea de sud, şi de 2 la sută în ţările din zona Asia-Pacific.

Cifre pozitive au înregistrat, surprinzător, câteva ţări africane - mai ales cele din zona sub-sahariană, plus 5 la sută. Ele au ştiut să se adapteze rapid, propunând preţuri reduse - cu riscul scăderii veniturilor din turism.

Experţii consideră că în 2010 turismul va creşte mai ales în ţările din Asia. Un frumos viitor imediat îl au şi ţările africane, mai ales că Africa de sud găzduieşte anul acesta Cupa mondială de fotbal. Printre evenimentele mondiale care vor atrage turişti anul acesta se mai numără Jocurile olimpice de iarnă de la Vancouver şi expoziţia universală de la Şanhai.

Motorul principal al turismului rămâne însă creşterea economică - mai ales că se anunţă sfârşitul crizei în marile ţări industrializate, care trimit în lumea întreagă contingente impresionante de turişti.