Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Naveta Discovery, zbor de adio

spatiu-naveta-discovery.png

Naveta Discovery

Naveta Discovery a fost lansată cu succes spre Staţia Spaţială Internaţională. Aceasta este una dintre ultimele lansări ale unei navete americane, înainte de retragerea lor din circulaţie şi trimiterea la un muzeu tehnic, din cauza costurilor operaţionale mari.

 

 

Naveta Discovery a decolat de la Centrul Spaţial Kennedy din Cape Canaveral, în ultima sa misiune în spaţiu.

Lansarea a fost una cu peripeţii. Evenimentul a fost amânat cu trei minute, din cauza unei defecţiuni tehnice, care a fost însă rezolvată foarte repede.

Lansarea navetei Discovery a fost amânată de mai multe ori, începând din noiembrie 2010, din cauza unei scurgeri de hidrogen, în timpul umplerii cu combustibil a rezervorului extern.

Acesta este ultimul zbor pentru Discovery şi totodată cel de-al al 39-lea pentru navetă, care este cea mai veche din flota spaţială a NASA.

Naveta duce pe Staţia Spaţială Internaţională, printre altele, o cameră de stocare, o platformă pentru piese de schimb, dar şi un prototip de robot umanoid.

Totodată, un experiment realizat de cercetătorii români va fi transportat pe Staţie. Este vorba despre un experiment ce are ca scop determinarea efectelor pe care le au microgravitaţia şi radiaţiile cosmice asupra creşterii şi supravieţuirii speciilor de fungi.

Discovery este ultima sau antepenultima navetă americană care mai zboară în spaţiu. Din cauza costurilor operaţionale mari, navetele vor fi retrase.

NASA vrea să economisească bani, pentru a dezvolta noi vehicule, capabile să călătorească dincolo de orbita Statiei Spaţiale Internaţionale.

Imagini spectaculoase de la ultima decolare a navetei Discovery.