Moment istoric pentru NASA!

moment-istoric-nasa.jpg

Atlantis, ultima misiune a unei navete spaţiale americane.

S-a terminat: naveta Atlantis a aterizat pentru ultima oară, joi, la ora 09.56 GMT, la Centrul Spaţial Kennedy din Florida! Astfel ia sfârşit programul navetelor spaţiale americane, care a durat peste 30 de ani, a anunţat NASA.

O dimineaţă cu cer senin, perfectă pentru un sfârşit de misiune: roţile trenului de aterizare al navetei Atlantis au atins pista Centrului Spaţial Kennedy, din apropiere de Cape Canaveral, la ora locală 05.56 (09.56 GMT), cu 42 de minute înainte de răsăritul Soarelui.

Naveta Atlantis s-a desprins pentru ultima dată de Staţia Spaţială Internaţională (ISS), marţi, aşa cum era prevăzut.

Cu un echipaj de patru astronauţi (trei bărbaţi şi o femeie), Atlantis a încheiat o misiune de aproape opt zile.

Cei patru astronauţi de pe Atlantis au transportat patru tone de alimente, piese de schimb şi materiale pentru experimentele ştiinţifice de la bordul ISS. Au fost transportate de asemenea 1,2 tone de alimente, care vor permite echipajului de şase astronauţi de pe ISS să reziste în spaţiu timp de un an.

 

Navetele americane, din spaţiu, în muzeu…

 

Programul spaţial al navetelor americane ia aşadar sfârşit, după 30 de ani de la prima lansare. Navetele vor fi expuse în câteva muzee din Statele Unite.

Pentru prima dată din 1981, americanii sunt acum în situaţia de a nu avea nici un vehicul pentru a-şi transporta astronauţii în spaţiu şi vor depinde timp de cel puţin cinci ani de capsulele ruseşti Soyuz (contra sumei de 51 de milioane de dolari pentru un loc la bord).

Un nou vehicul spaţial american va fi construit pentru a înlocui navetele spaţiale. Companii precum Boeing şi SpaceX şi-au anunţat deja interesul.