Iuri Gagarin, erou naţional în Rusia

gagarin-iuri.jpg

Iuri Gagarin, primul om ajuns în spaţiu

Acum 50 de ani, Uniunea Sovietică intra în istoria explorării spaţiului, iar un rus devenea erou naţional. Marţi, 12 aprilie, se împlineşte fix o jumătate de secol de când Iuri Gagarin a zburat în spaţiu, prima reuşită de acest gen a vreunui om. Gagarin este unul dintre puţinii ruşi a căror imagine nu a avut de suferit după prăbuşirea URSS. (Vezi în ştire un web-documentar France 24-RFI).

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev este optimist că oamenii vor ajunge pe alte planete în viitor. "Vom ajunge să cucerim alte planete şi alte sisteme solare", a spus Dmitri Medvedev marţi, 12 aprilie. Zborul lui Iuri Gagarin este sărbătorit în această zi pe tot teritoriul Rusiei.

"Într-un moment din viitor, vom fi capabili să cucerim alte planete, poate chiar şi alte sisteme solare. Nu ştiu cât de curând vom putea face asta, dar sunt convins că omenirea va fi capabilă să urmeze simultan abordarea idealistă şi cea pragmatică", declară preşedintele rus.

Iuri Gagarin este un brand naţional în Rusia. Imaginea sa a fost folosită de regimul sovietic în anii '60, pentru a schimba percepţia lumii asupra URSS. Uniunea Sovietică era ironizată pe atunci din cauza incapacităţii ei de a fabrica în mod corect produse de primă necesitate. Moscova şi-a luat apoi revanşa pe 12 aprilie 1961, în plin Război Rece, cu primul zbor al unui om în spaţiu.

Pămîntul văzut de pe LunăŞi nu orice om, ci unul simplu, din popor. Originile modeste ale lui Iuri Gagarin conveneau de minune regimului sovietic: pilotul provenea dintr-o familie de la ţară (tatăl său era tâmplar, iar mama casnică).

Gagarin nu avea o statură impresionantă, ci dimpotrivă, era scund, avea doar 1,60 metri. El întruchipa însă arhetipul noului cetăţean rus, atât de promovat de propaganda sovietică.

Pe 12 aprilie 1961, Iuri Gagarin devenea primul om care zboară în spaţiu. El a efectuat o rotaţie în jurul Pământului, într-o oră şi 48 de minute, la o altitudine ce a variat între 175 şi 380 de kilometri. Înaintea lui fuseseră trimise în spaţiu zeci de animale, printre care şi celebra căţea Laika. Misiunea lui era una dintre cele mai periculoase: dintre cei 48 de câini trimişi de URSS în spaţiu, 20 muriseră.

Iuri Gagarin era de o modestie dezarmantă. El a cucerit-o pe însăşi regina Marii Britanii, când i-a mărturisit zâmbind la un dineu că nu ştie ce furculiţă trebuia să aleagă.

Dispariţia lui Iuri Gagarin a fost învăluită în mister zeci de ani. Cosmonautul a murit la vârsta de numai 34 de ani, în urma unui accident de avion. Pe 27 martie 1968, la comanda unui mic avion de antrenament, Gagarin s-a prăbuşit la nord-est de Moscova, în condiţii neelucidate. Dosarul morţii sale a fost clasat cu eticheta "secret de stat".

După 43 de ani, Rusia a dezvăluit concluziile anchetei: eroul naţional a comis o eroare de pilotaj, pentru a evita o sondă atmosferică. Uşor de înţeles acum misterul în care moartea sa a fost învăluită decenii la rând de Uniunea Sovietică.

Primirea lui Iuri Gagarin la Moscova:

 

 
Versiunea audio a textului