Francezii sunt pesimişti

paris-notre-dame-malul-senei.jpg

Francezii sunt îngrijoraţi din cauza instabilităţii economice.

Moralul francezilor nu este prea ridicat la acest început de an, rezultă dintr-un sondaj realizat de Institutul Naţional de Statistică. Francezii se mai tem de creşterea preţurilor la energie, dată fiind situaţia din nordul Africii.

Barometrul care măsoară moralul francezilor este fixat acum la 85 de puncte, deci cu 15 puncte sub media pe termen lung. Nu putem vorbi nici de o degringoladă, dar nici de o ameliorare, spun experţii Institutului.

Francezii se tem în continuare că piaţa muncii rămâne fragilă şi că îşi vor pierde locurile de muncă, se mai tem şi de creşterea preţurilor în lunile următoare, inclusiv la energie şi că în general, puterea lor de cumpărare va scădea.

Într-un context în care creşte preţul la petrol, 56% dintre francezi consideră că în viitoarele luni nu vor putea face mari economii. Ei mai spun că preţurile cresc imperceptibil. Percepţie ciudată, când alte statistici arată că Franţa a reuşit să evite inflaţia şi că preţurile au scăzut pe ansamblu cu 0,2%.

Creşterea economică în Franţa este în acest moment mult prea fragilă pentru a stimula moralul populaţiei. Întreprinderile sunt prudente, iar şomajul va rămâne ridicat în cursul acestui an, mai rezultă din indicatorii daţi publicităţii.

Mai există însă un indicator a cărui interpretare este contradictorie. Băncile franceze şi-au regăsit tonusul de dinaintea crizei, au reuşit, cu o singură excepţie, să-şi achite împrumuturile obţinute de la stat în momentele dificile şi afişează acum profituri comparabile cu nivelul din 2007. Or aceste veşti sunt mai degrabă de natură să-i neliniştească pe cei mai mulţi dintre francezi, acest indicator fiind perceput ca o formă de aroganţă a capitalismului, care îşi continuă activităţile speculative, ca şi cum criza n-ar fi existat.