Francezii, cei mai numeroși turiști din Franța

În ciuda unui număr de turişti străini în scădere şi o durată a sejurului tot mai scurtă, Franţa îşi termină vara cu un bilanţ turistic mai degrabă pozitiv. Cei care au "salvat" sezonul au fost chiar turiştii francezi.

Sezonul estival care se încheie scapă nevătămat din ambianţa economică deprimantă. După o lună iulie descrisă de specialişti drept "onorabilă", luna următoare, adică august, a fost şi mai bună pentru industria turismului din Franţa. Bilanţul pozitiv este pus pe seama francezilor, mai numeroşi anul acesta la ei în ţară decât în anii precedenţi.

Explicaţia este simplă: criza economică îi obligă pe oameni să rămână mai aproape de casă şi să-şi fracţioneze vacanţa - o săptămână colo, alte două dincolo dar ceva mai târziu, şamd. Ofertele specialiştilor au fost şi ele la înàlţime. Bungalowrile, în plină expansiune, au permis plajelor şi campingurilor de pe Coasta de Azur să afişeze complet toată vara.

În alte regiuni turistice, acest mod de cazare a defavorizat, a umbrit oferta de camere de hotel sau cele din cadrul turismului rural. Sejururile la munte, după ani de scădere, au beneficiat vara aceasta de o atenţie sporită din partea turiştilor - mai ales francezii din regiunile montane, dar şi elveţienii şi italienii de lângă Alpi.

Şi mai mult decât în anii trecuţi, clientela - probabil tot din dorinţa de a-şi optimiza sejurul - s-a decis foarte târziu asupra destinaţiei alese. În plus, tot mai multe vacanţe s-au scurtat, concentrându-se cu predilecţie în jurul week-endului. La Paris, cifra de afaceri a hotelurilor a rezistat şi ea crizei.

Explicaţia este însă multiplă în cazul capitalei, după cum ne explică Paul Roll, directorul oficiului de turism:

"Parisul este un oras care aditioneazà fluxuri turistice complementare.Turism de afaceri, turism de vacantà, o piatà nationalà care ne este foarte fidelà - 40 la sutà din total - piete vecine care au ràmas foarte prezente - italieni, germani, belgieni, olandezi si pietele îndepàrtate, istorice cum ar fi americanii si pietele emergente, chinezii, indienii, brazilieni fac ca toate aceste fluxuri se copmpleteazà si aduc un nivel d eactivitate care este de invidiat. Sansa pe care o avem este cà suntyem orasul cel mai dorit din punctul d evedere al turimsului international. Acesta este cred eu primul nostru atuu."

Reversul medaliei este că turiştii străini au fost mai puţin numeroşi anul acesta.