Europenii au mers mai puţin la film anul trecut

România a înregistrat cel mai mare ritm de creştere a vânzărilor de bilete la cinematograf în UE. 

Datele au fost publicate de European Audiovisual Observatory şi arată că europenii au cumpărat anul trecut cu 2 % mai puţine bilete de cinema, comparativ cu perioada similară din 2009. Astfel, numărul biletelor vândute anul trecut a fost de 961 de milioane.

Franţa, cea mai mare piaţă de profil din Uniunea Europeană a crescut cu aproape 3 procente, până la 206,5 milioane de spectatori. În schimb, sălile de cinema din Germania au fost mai goale cu 13,5 % decât în 2009.

European Audiovisual Observatory notează că 2010 a fost un an cu rezultate mixte, în care audienţa din cinematografe a variat pe pieţele europene. Pe 11 pieţe europene numărul celor care au mers în sălile de cinema a scăzut, în timp ce în celelalte state din blocul comunitar audienţa s-a majorat.

România este una din ţările în care numărul spectatorilor a crescut faţă de 2009. Românii au cumpărat aproape şapte milioane de bilete la cinematograf, în 2010, cu o treime mai multe decât acum doi ani, ceea ce reprezintă cel mai mare ritm de creştere din blocul comunitar.

Totuși, la acest capitol, România rămâne sub media europeană. Criticul de film, Manuela Cernat, pune acest lucru pe seama lipsei cinematografelor şi a amenajării deficitare a celor existente.

European Audiovisual Observatory a mai anunţat că filmele 3D continuă să sprijine majorarea veniturilor la box-office, însă nu au mai reuşit să aibă impactul înregistrat în 2009.

În privinţa audienţei la filmele autohtone, Cehia şi Italia s-au bucurat de cele mai bune performanţe. Astfel, filmele italiene au acaparat 32 % din audienţa totală, în creştere faţă de nivelul de 24,4 % înregistrat în 2009. 

 
Magazin European cu Andreea Pietroşel