Dezvăluiri inedite din culisele mafiei italiene

O carte apărută recent pe piaţă arată că de fapt nu avocaţii, ci medicii sunt indispensabili mafioţilor când aceştia au de-a face cu legea. Cartea scrisă de Corrado de Rosa prezintă o imagine diferită de cea desprinsă de pe marile şi micile ecrane si conţine dezvăluiri inedite din culisele mafiei italiene.

Noua carte a lui Corrado de Rosa arată cum unii dintre cei mai fioroşi mafioţi italieni au mimat totul, de la orbire la boli mintale, cu ajutorul medicilor corupţi.

Doctorii i-au instruit pe clienţii lor cum să se prefacă şi chiar le-au prescris anumite medicamente, pentru a crea simptomele maladiilor respective. Unii medici le dădeau mafioţilor aflaţi deja după gratii pastile care-i ajutau să-şi pierdă apetitul, astfel încât să simuleze anorexia sau depresia.

Strategia a dat roade: un mafiot din Napoli a fost eliberat temporar din închisoare, pentru a-şi trata o presupusă depresie. În realitate, el a profitat de acest lucru pentru a-şi mai regla nişte conturi şi a mai ucide persoane.

Un alt caz celebru prin brutalitatea lui este cel al asasinului Giuseppe Setola, lider al clanului Camorra. El a fost diagnosticat în timpul procesului, cu pierderea vederii. Apoi, în 2008, când se afla în Pavia pentru un control oftalmologic, bărbatul a fugit şi a condus un masacru soldat cu 18 morţi, printre care şi victime nevinovate prinse în conflictul armat.

Potrivit cărţii amintite, medicii sunt răsplătiţi generos, de obicei, cu sume cuprinse între două mii şi 50 de mii de euro.

 
Versiunea audio a textului