Cuplurile internaţionale vor avea norme clare pentru drepturile de proprietate

Din cele 16 milioane de cupluri internaţionale, cel puțin 650.000 dintre acestea se lovesc de diferite obstacole. Multe întrebãri îi macinã pe partenerii dintr-un cuplu internaţional. Pornind de la ce se întâmplã cu casa în caz de divorţ, la ce se întâmplã cu contul bancar în caz de deces sau separare?

Sunt întrebãri care apar în momentul când căsătoria sau acordul lor de parteneriat încetează. Cetățenii pierd timp și bani încercând să înțeleagă ce lege se aplică în cazul lor și ce instanță este competentă să îi ajute.

Pentru a remedia situaţia, Comisia Europeană propune norme la nivelul Uniunii care să clarifice din punct de vedere juridic drepturile de proprietate în cazul căsătoriilor internaționale sau a parteneriatelor înregistrate legal care au o dimensiune internațională. Cele două propuneri de regulamente ar urma să ajute cuplurile să identifice legea aplicabilă în materie de drepturi de proprietate, precum și instanța competentă explicã  Viviane Reding, comisarul european pe justiţie.

În prezent, cuplurilor internaționale le este foarte greu să știe ce instanțe sunt competente și ce legi se aplică în situația lor și în cazul bunurilor pe care le dețin în comun. Dispozițiile juridice variază în mare măsură de la o țară la alta și duc, câteodată, la situații conflictuale. Procedurile juridice desfăşurate în paralel în state diferite, cazurile complexe și cheltuielile de judecată pe care le implică acestea sunt estimate la 1,1 miliarde de euro pe an. Aproape o treime din aceste costuri ar putea fi economisite dacă propunerile de astăzi vor fi adoptate.

Comisia propune două regulamente separate.Unul pentru punerea în aplicare a normelor în cazul cuplurilor căsătorite (proprietate matrimonială) și unul în cazul parteneriatelor înregistrate (proprietate patrimonială).

Ambele propuneri prezentate astăzi sunt imparţiale din perspectiva genului și a orientării sexuale. Cu alte cuvinte,  o căsătorie între persoane de același sex permisă în temeiul legislației portugheze va fi tratată în același fel ca o căsătorie între persoane de sex opus în conformitate cu propunerea privind regimurile matrimoniale.

În același timp, un parteneriat heterosexual poate fi înregistrat în Franța în aceleași condiții ca un parteneriat între persoane de același sex, propunerea privind efectele patrimoniale ale parteneriatelor înregistrate urmând să se aplice ambelor situații.

Propunerile trebuie aprobate în unanimitate de Consiliul de Miniştri al UE, după consultarea Parlamentului European.

 
Magazin european cu Andreea Pietroşel