Cercetătorii se pregătesc să recreeze Big Bang-ul

Centrul European de Cercetare Nucleară va încerca pe 30 martie să recreeze Big Bang-ul, explozia aflată la originea Universului, cu ajutorul celui mai mare accelerator de particule din lume. Coliziunile de particule cu o putere inedită de 7 tetraelectronvolţi vor avea loc în tunelul circular cu o lungime de 27 de kilometri construit de specialiştii CERN, la o adâncime de 100 de metri sub frontiera dintre Franţa şi Elveţia, la periferia oraşului Geneva.

Centrul European de Cercetare Nucleară va încerca pe 30 martie să recreeze Big Bang-ul, explozia aflată la originea Universului, cu ajutorul celui mai mare accelerator de particule din lume.

Coliziunile de particule cu o putere inedită de 7 tetraelectronvolţi vor avea loc în tunelul circular cu o lungime de 27 de kilometri construit de specialiştii CERN, la o adâncime de 100 de metri sub frontiera dintre Franţa şi Elveţia, la periferia oraşului Geneva.

Cercetătorii vor încerca să identifice, în cadrul experimentului, bosonii Higgs, particule subatomice, instabile, cruciale pentru înţelegerea fizicii actuale, pe care mulţi le-au studiat fără să le fi văzut vreodată.

În locurile în care au loc ciocnirile se află aparatură specială care măsoară interacţiunea razelor de protoni pentru a descoperi informaţii care ar putea impinge mai departe frontierele cunoaşterii.

Celebrul dispozitiv ştiinţific a fost oprit pe 19 septembrie 2008.

În perioada în care acesta a fost reparat, noi sisteme de securitate au fost instalate de-a lungul acestui cilindru.

Construirea mecanismului a necesitat peste 12 ani , mobilizând peste 7.000 de fizicieni şi investiţii de circa 3,76 miliarde de euro.