CE propune o nouă modalitate de supraveghere a călătorilor

Prin această directivă, transportatorii aerieni vor fi obligaţi să furnizeze date despre pasagerii care intră sau ies de pe teritoriul UE. 

Registrul cu numele pasagerilor va fi creat pentru a combate formele grave de criminalitate şi a terorismului, anunţă Comisia Europeană.

Noua directivă va obliga practic transportatorii aerieni să furnizeze statelor membre date privind pasagerii care intră sau ies de pe teritoriul Uniunii Europene. Este vorba despre informaţiile furnizate de pasageri şi colectate de transportatori cu ocazia rezervării biletelor şi la îmbarcare.

Cecilia Malmström, comisar european pentru afaceri interne, dă asigurări că informaţiile astfel colectate vor avea un nivel ridicat de protecție a vieţii private şi a datelor cu caracter personal. De altfel, multe autorități însărcinate cu aplicarea legii din statele membre colectează deja date de tip RNP, de la caz la caz, sau pentru anumite zboruri. Astfel, propunerea Comisiei ar permite o utilizare mai sistematică a datelor pentru toate zborurile relevante și ar crea o abordare coerentă în toate statele membre. Acest lucru va evita existența unor niveluri inegale de protecție a datelor cu caracter personal, precum și a unor deficiențe în materie de securitate, costuri crescute și a unei incertitudini juridice pentru transportatorii aerieni și pasageri.

Să mai spunem că în prezent, SUA, Canada și Australia obligă transportatorii aerieni din blocul comunitar să pună la dispoziție astfel de date, necesare pentru combaterea formelor grave de criminalitate și a terorismului.

Negocierea propunerii introducerii registrului cu numele pasagerilor va avea loc în cadrul Consiliului de Miniștri al Uniunii Europene și al Parlamentului European şi va dura aproximativ 2 ani. 

 
Magazin European cu Andreea Pietroşel