Ce ar putea provoca sfârşitul lumii?

stea-20091124170836.bmp

Eta Carinea este steaua gigantă cea mai mare pe care o cunoaştem. Este de până la 150 de ori mai mare faţă de soare dar se află la foarte mare distanţă de pământ, la mai mult de 7 000 de a

Contrar previziunilor din filmul apocaliptic realizat de Roland Emmerich, sfârşitul lumii nu va avea loc în 2012. NASA a dezminţit şi mayaşii s-au înşelat: soarele nu va muri în următoarele două ierni. Dar teoriile de inspiraţie mitologică dau naştere unei întrebări cu adevărat ştiinţifică: care sunt catastrofele care ar putea lovi cu adevărat pământul şi ar putea duce la dispariţia umanităţii?

Astrofizicianul Fabrice Mottez aduce răspunsuri precise şi argumente la această întrebare. Coautor, alături de Didier Jamet, al cărţii 2012 Scénarios pour une fin du monde (2012, Scenarii pentru sfârşitul lumii), el relevă patru mari fenomene astronomice care ar putea fi susceptibile de distrugerea vieţii.

Coliziuni mortale

Prima catastrofă plauzibilă: coliziunea cu un astru. În istoria planetară s-a întâmplat deja. În Yucatan, Mexic, teoria e atestată de urmele unui crater. Ar fi fost acum 65 de milioane de ani, în momentul dispariţiei dinozaurilor. Un asteroid sau o cometă cu un diametru de 10 kilometri a lovit Pământul. “Este volumul muntelui Everest care a aterizat cu o viteză de 20km/secundă, precizează Fabrice Mottez. Această rocă a traversat aşadar atmosfera în mai puţin de o secundă. Este o violenţă nemaiîntâlnită”.

Astăzi această ameninţare este sub control. Mii de telescoape scrutează cerul şi cercetările sunt la zi. “Două până la 3 000 de astre sunt cunoscute ca fiind periculoase, precizează specialiştii de la Observatoire de Paris-Meudon. Traiectoria lor este calculată regulat. Există uneori şi alerte”.

Dar câteva dintre aceste obiecte celeste ar putea scăpa de sub supravegherea ştiinţifică. În urmă cu câţiva ani, un astru a trecut razant de Pământ, dar nimeni nu şi-a dat seama.

Erupţia unui super vulcan

Al doilea fenomen marcant: explozia unui super-vulcan. Nu este science fiction. Acest tip de catastrofă a avut loc în Deccan, regiune din nordul Indiei, unde câmpul de lavă a acoperit o suprafaţă egală cu cea a Franţei. Această erupţie vulcanică nu a fost violentă, dar a fost extrem de lungă şi a dus la exterminarea dinozaurilor, spun unii specialişti.

Explozia unei stele gigant

A treia catastrofă potenţială: distrugerea unei stele enorme. Conform estimărilor actuale, dacă o stea de 8 ori mai mare faţă de soare, aflată la o distanţă de 25 de ani lumină, ar exploda (fenomenul se numeşte supernova), umanitatea ar fi lovită cu putere.

Stratul de ozon ar fi parţial distrus şi ar fi nevoie de mulţi ani pentru reconstruirea lui. În acest timp, expusă la o doză foarte puternică de raze ultra-violete, care în mod normal este filtrată de stratul de ozon, vegetaţia şi planctonul din oceane ar dispărea, ceea ce ar dezechilibra piaţa alimentară.

Din fericire, în acest moment, nu există stele masive la această distanţă minimă critică de Pământ.

Arsuri mortale

Al patrulea şi ultimul fenomen, este incontestabil şi iremediabil: încălzirea soarelui. Trăgându-şi energia din reacţiile nucleare, soarele se încălzeşte. Astăzi este mai cald decât în epoca dinozaurilor. Şi de aici în câteva milioane de ani, el va fi atât de fierbinte încât va radia cu 10% mai multă lumină asupra Pământului decât în prezent, ceea ce va deregla efectul de seră, termostatul vital al planetei albastre.