Bartolomeu Anania, condus pe ultimul drum

bartolomeu-anania.jpg

Bartolomeu Anania

Înmormântarea Mitropolitului Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, Bartolomeu Anania are loc joi, 3 februarie. Oraşul Cluj este în doliu de trei zile, decretat de Primărie şi Prefectură.

Corespondentul RFI la Cluj, Bianca Pădurean

La trupul lui Bartolomeu, aşezat în Catedrala Mitropolitană din Cluj, au venit de trei zile, ca într-un pelerinaj, credincioşi din toată ţara. După ce au stat ore întregi la coadă, au rostit, fiecare, rugăciuni scurte, pentru ca toată lumea să ajungă lângă catafalc.

La Cluj au sosit şi înalte feţe bisericeşti din ţară şi din străinătate. Arhiepiscopul de Alba-Iulia, Andrei Andreicuţ a ţinut să rememoreze momentul în care Bartolomeu a devenit mitropolit : "Poate frăţiile voastre vă aduceţi aminte de cuvântarea pe care a rostit-o la instalarea ca mitropolit, în 2006, la Bunavestire. Spunea atunci, în ultima frază, că se bucură, dar cuvântul lui este ca un cântec de lebădă care, printre trestii, se duce la odihnă".

Nu doar preoţii ortodocşi şi-au luat rămas bun de la mitropolitul Bartolomeu. Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu doreşte să-şi păstreze în memorie doar momentele frumoase legate de Bartolomeu : "Sigur, conjunctura anilor 1989 ne-a pus uneori în situaţii tensionate sau conflictuale, pe care le cunoaştem cu toţii. Câteva dintre aceste situaţii am reuşit să le rezolvăm prin dialog, dar doresc să-mi amintesc, în primul rând, în aceste momente, de clipele frumoase, de comuniune, pe care le-am petrecut".

Mitropolia s-a pregătit cum se cuvine pentru înmormântarea de joi. Mitropolitul Bartolomeu a lăsat cu limbă de moarte să fie acoperit cu pământ de la Mănăstirea Nicula. El va fi înmormântat în cripta ierarhilor, aflată sub altarul catedralei. Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei, Bogdan Ivanov spune că mormântul lui Bartolomeu Anania era pregătit, din dorinţa sa, de 15 ani. "Înalt Prea Sfinţitul, în 1996 a obţinut un premiu literar, bani pe care a hotărât să-i folosească pentru această piatră de mormânt, pe care a dorit să şi-o pregătească el, cu simţ gospodăresc, încă din timpul vieţii, pentru a nu lăsa pe umerii colaboratorilor şi urmaşilor această grijă a lui. Deci este de 15 ani aici şi acum, practic, va acoperi trupul său", declară Ivanov.

În Catedrala Mitropolitană nu încap mai mult de trei mii de oameni, însă la înmormântare sunt aşteptaţi în jur de zece mii, pentru care au fost pregătiţi 12 mii de colaci, ce vor fi daţi ca pomană.

Cei care nu vor avea loc în biserică, vor putea vedea şi ascuta slujba de afară. Bogdan Ivanov spune ce soluţie tehnică au găsit autorităţile, pentru evitarea îmbulzelii : "Ne-am gândit şi pentru catedrală, întrucât spaţiul nu permite o vizibilitate foarte bună din toate unghiurile catedralei, să fie amplasate nişte ecrane în interiorul catedralei şi două în exteriorul catedralei, pentru credincioşii care vor urmări slubja de afară, care vor fi cei mai mulţi".

Cât despre testamentul lăsat de mitropolitul Bartolomeu, documentul va fi dat publicităţii după înmormântare. Cei care l-au citit deja spun că este un document care are atât valore spirituală, cât şi literară, al cărui mesaj trebuie să ajungă la urechile credincioşilor.