Avionul francez Rafale dă lovitura

Franţa urmează să vândă Braziliei avionul de vânătoare Rafale, ceea ce reprezintă un mare succes internaţional pentru industria militară franceză. Matei Vişniec ne propune în continuare un dosar "Rafale".

Cine spune Rafale spune firma Dassault, dar concepţia, construcţia şi asamblarea aparatului implică contribuţia altor 1500 de întreprinderi. Rafale este primul avion de luptă francez cu roluri multiple, un bireactor, rezultatul unui program lansat în 1988.

Iniţial, Franţa s-a implicat în alt proiect, de construire a unui avion de luptă european, este vorba de proiectul Eurofigthter, din care s-a retras însă în 1985, optând pentru mai multă independenţă în materie de industrie de armament.

Rafale a fost terminat în 2004 când a devenit operaţional fiind cumpărat de forţele de marină franceze, iar doi ani mai târziu de cele aeriene. 120 de aparate au fost deci comandate până la această oră pentru "uz intern", iar 82 sunt practic terminate, sau vor fi, la sfârşitul acestui an.

Marea problemă a fost însă aceea a comercializării internaţionale a aparatului, într-un context de competiţie acerbă pe plan internaţional. Am putea chiar spune că francezilor le-a fost mai uşor să-l fabrice decât să-l vândă. Pentru că el a fost refuzat cu politeţe de Coreea de sud, de Olanda, de Singapore, de Australia şi chiar de Maroc (fostă colonie franceză cu care Franţa conservă relaţii privilegiate).

Nu este exclus însă ca aparatul să fie cumpărat pe viitor de India, Grecia, Kuweit şi Arabia Saudită, negocierile sunt în plină desfăşurare. De notat că Arabia Saudită a cumpărat deja de la francezi avionul Miraj, dar ar vrea să-l înlocuiască acum cu Rafale.

Pentru a-l vinde Braziliei, francezii au făcut însă numeroase concesii. Şi oricum, a fost foarte dificil, pentru că se mai aflau în competiţie două firme importante, una suedeză şi alta americană. Franţa va vinde Braziliei nu doar avionul Rafale ci întreaga tehnologie de producţie a aparatului.

Potrivit contractului anunţat cu ocazia vizitei efectuată de Nicolas Sarkozy în Brazilia, armata braziliană se va dota cu 36 de avioane Rafale. Primul dintre ele va fi livrat Braziliei în 2013. Primele şase aparate vor fi fabricate integral în Franţa, dar următoarele 30 vor fi asamblate în Brazilia, sau şi în Franţa şi în Brazilia, depinde de ritmul de transferare a tehnologiei.

În orice caz, pe timp de criză, Nicolas Sarkozy s-a întors din Brazilia cu o veste bună pentru că livrarea celor 36 de aparate înseamnă crearea a 6.000 de locuri de muncă în Franţa timp de patru ani.

În perspectivă, cum armata braziliană are nevoie de 120 de aparate, Franţa speră să continue acest tip de cooperare comercială cu Brazilia.

Pentru amatorii de detalii, un avion Rafale, avion de vânătoare si bombardier, costă, când este cumpărat de armata franceză, 50 de milioane de euro bucata. El are o autonomie de 1.850 de kilometri, cântăreşte 10 tone şi are nevoie, pentru decolare, de o pistă de numai 400 de metri. În Afganistan, avionul şi-a demonstrat eficienţa şi a lansat bombe de 250 de kilograme, de fabricaţie americană, cu ghidaj laser.