Atenţie la pacheţelul cu mâncare!

atentie-pachetelul-mancare.jpg

Pacheţelul cu mâncare, bombă biologică?

Specialiştii avertizează că în cele mai multe cazuri, pacheţelul cu mâncare luat în ghiozdan sau în servietă ajunge să se strice înainte să fie consumat. Cercetătorii care au analizat peste şapte sute de astfel de pacheţele aduse de acasă au descoperit că cele mai multe s-au încălzit atât de mult până la ora prânzului, încât au devenit adevărate bombe biologice pentru consumatori.

Cei mai mulţi părinţi cred că au grijă de copiii lor dacă le pun în ghiozdan câte un pacheţel cu mâncare. Alte ori, chiar adulţii îşi iau la serviciu o caserolă cu un prânz mai mult sau mai puţin copios. Ceea ce nu ştiu ei este faptul că de cele mai multe ori îşi fac rău fără să conştientizeze acest lucru…

În cele mai multe cazuri, până ajunge să fie consumată, mâncarea se strică în ghiozdan sau pe birou.

Cercetătorii britanici care au analizat peste şapte sute de astfel de pacheţele aduse de acasă au descoperit că cele mai multe s-au încălzit atât de mult până la ora prânzului, încât au devenit adevărate bombe biologice pentru consumatori.

Oamenii de ştiinţă au inspectat nouă instituţii preşcolare, unde au măsurat temperatura a mii de sandvişuri, iaurturi şi alte alimente perisabile. Ei au fost şocaţi să afle că 97% dintre alimentele care conţineau carne, 99% dintre produsele lactate şi 99% dintre legume erau păstrate la temperaturi nesigure.

 

Ce boli se pot ascunde în pacheţelul cu mâncare?

 

Specialiştii avertizează că bacterii periculoase care pot cauza toxiinfecţii alimentare, precum E.coli, salmonela şi stafilococul auriu se înmulţesc foarte uşor la temperaturi cuprinse în intervalul 4-60 grade Celsius.

Alimentele păstrate în acest interval de temperatură timp de cel puţin două ore trebuie aruncate fără nici o ezitare, atrag atenţia medicii americani.

Temperatura medie la care au fost ţinute alimentele perisabile studiate a fost de 18 grade Celsius. Aceasta ar fi o valoare care se situează în ceea ce experţii numesc "zona de pericol".

Sfatul specialiştilor către părinţi este să se asigure că pacheţelul cu mâncare este pus în frigider imediat cum ajung copiii la grădiniţă.

În Marea Britanie se estimează că un milion de persoane suferă anual de toxiinfecţii alimentare. Dintre ele, 20 de mii necesită internare în spital, iar cinci sute mor.

Versiunea audio a textului despre pericolul din pacheţelul cu mâncare