Atentatul asupra lui Berlusconi o făcătură?

Un videoclip publicat pe YouTube sugerează că atacul asupra premierului italian ar fi un fals. Teoria falsului atentat face senzație printre internauți. Mai multe detalii ne oferă corespondentul RFI în Italia, Ştefan Popescu.

Un videoclip publicat pe YouTube sugerează că atacul asupra premierului italian ar fi un fals. Reamintim că în seara zilei de 14 decembrie, presa dezvăluia că un bărbat cu probleme psihice l-ar fi lovit în faţă pe Il Cavaliere cu o miniatură de fier şi marmura a Domului din Milano. Teoria falsului atentat face senzație printre internauți. Mai multe detalii ne oferă corespondentul RFI în Italia, Ştefan Popescu.

În numai câteva ore de la lansare clipul a fost vizionat de numai puțin de 30.000 de internauți, antrenând o adevărată cascadă de comentarii antiberlusconiene.

Clipul utilizează imaginile difuzate de canalul de știri al televiziunii publice – Rai 24 News – de la mitingul electoral de la Milano. Clipul de 8 minute este împărțit în două mici episoade: în primul, autorul, sau autorii, explică demersul: „agresiunea din Piața Domului de la Milano este o manipulare mondială pentru a instaura un control al Internetului” – aici ar intra desigur şi CIA, iar în a doua parte imaginile cu atentatul sunt derulate cu încetinitorul pentru a pune în evidenţă anumite detalii ignorate de presă.

De ce sângele de pe faţa premierului apare coagulat atât de repede în condițiile în care medicii au afirmat că a pierdut o jumătate de litru de sânge; dacă a pierdut atâta sânge cum se face că hainele premierului nu au fost pătate de nici măcar o picătură? Este pus în evidenţă un obiect misterios pe care una din gărzile de corp ale premierului îl ţine în mână în mașina oficială. Nu este oare un fel de spray cu lichid roșu care imită sângele?

Reacțiile au fost de dezaprobare, atât din partea majorității parlamentare cât şi din partea principalului partid de opoziție, Partidul Democrat. Acesta a ținut să ia în mod clar distanţă faţă de asemenea grupuri.

Fără a intra în speculații, unii oameni politici chiar şi-au organizat false atentate în speranța măririi capitalului de simpatie.

Cel mai cunoscut rămâne cel organizat de fostul președinte francez François Mitterand, pe vremea când era numai secretar al socialiștilor francezi şi senator.

În seara de 15 spre 16 octombrie 1959, mașina lui Mitterand a fost mitraliată. A doua zi presa franceză elogia reacția rapidă a liderului socialiștilor francezi care s-a aruncat într-un tufiș de pe Avenue de l’Observatoire, în faţa Grădinilor Luxembourg. Poliţia franceză a căutat, inclusiv în Algeria, a operat arestări. Abia în 1966 s-a aflat adevărul, şi anume, că totul fusese pus la cale de însuși Mitterand.

Şi totuși, asta nu i-a împiedicat pe francezi să-l aleagă în 1981. Oricum există un apetit al publicului pentru teoria conspirației, ajunge să ne gândim la succesul filmului regizorului american Michael Moore, Fahrenheit 9/11, în care susţine teoria conspirației în privința prăbușirii Turnurilor Gemene din New York.