Yves Leterme a demisionat

200807-5719.jpg

Yves Leterme a demisionat

Premierulbelgian a demisionat luni seara dupa ce propriul sau partid i-a retras sustinerea, regele belgienilor nu a aprobat inca aceasta demisie. Yves Leterme a pierdut sustinere crestin democratilor flamanzi dupa cea esuat in negocierile cu stânga francofona privind reforma statului.

Premierulbelgian a demisionat luni seara dupa ce propriul sau partid i-a retras sustinerea, regele belgienilor nu a aprobat inca aceasta demisie.

Yves Leterme a pierdut sustinere crestin democratilor flamanzi dupa cea esuat in negocierile cu stânga francofona privind reforma statului.

Cartelul format din crestin democrati si nationalisti au continuat sa ceara o mai mare independenta a Flandrei in ciuda socialistilor din sudul tarii pentru care anumite dosare nu puteau fi trecute in compententele regiunilor.

Albert al II-lea, regele belgienilor, nu a aprobat pentru moment demisia lui Yves Leterme, intervenita luni seara, un comunicat al Palatului regal emis la trei dimineata arata ca suveranul belgian se mai gândeste inca.

Daca regele nu-i accepta demisia, Yves Leterme isi continua mandatul de premier intr-un climat politic ostil intrucât propriul sau partid nu-l mai doreste. In caz contrar, premierul demisionar va conduce guvernul o perioada intermediara in care un alt personaj politic asa zis mediator numit de rege va cauta noi piste pentru un acord politic.

Reforma statului era marea incercare de care trebuia sa treaca guvernul de coalitie al lui Yves Leterme, guvern care a supraviztuit sase luni si care a fost format dupa sase luni de negocieri in care tara nu a avut un executiv.

Interesele intre principalele comunitati, cea flamanda si cea francofona diverg, Flandra doreste mai multa autonomie si deci regionalizarea unui numar crescând de dosare. Wallonia care accepta o mare parte din revendicarile flamande, nu poate accepta însa regionalizarea dosarului social.

Noua criza politica intervine la mai putin de-o saptamâna de ziua nationala a Belgiei sarbatorita in data de 21 iulie, vocile separatiste flamande cer din nou scindarea acestei tari.

Bruxelles, Mihaela Gherghişan

15/07/2008; 13h00