Watson : "Sunt foarte multumit"

200801-2116.jpg

Watson : "Sunt foarte multumit"

Liderul Aliantei Liberal Democratilor Europeni, Graham Watson spune la RFI ca este foarte multumit ca din Romania vor veni in Parlamentul European sapte liberali.

Rep : Liberalii sunt pe locul trei, conform estimarilor de la inchiderea urnelor, cu 15-16%. Cum apreciati acest rezultat ?

GW : Sunt foarte multumit ca din Romania vor veni in Parlamentul European sapte liberali, acelasi numar de eurodeputati pe care i-am avut si in ultimii ani. Sunt multumit de asemenea ca vom putea astfel sa ne mentinem pozitia in Parlamentul European.

Rep : Ce credeti despre scorul inregistrat de partidele aflate pe primele doua pozitii, PD si PSD ?

GW : Banuiesc ca nici unul din cele doua partide nu e foarte fericit cu rezultatele obtinute. Nu am nici o indoiala ca partidul domnului Basescu spera sa aiba un rezultat mai bun. Ceea ce nu s-a intamplat. Si probabil ca socialistilor le-ar fi placut de asemenea un rezultat ceva mai bun.
Dar cred ca cel mai important lucru este ca prezenta la vot a fost mai buna decat era de asteptat sau decat ne temeam la inceputul ori la jumatatea zilei. Iar o prezenta de aproximativ 30% e redusa, dar nici in alte tari, precum propria mea tara, Marea Britanie nu se inregistreaza participari mult mai bune.
Una peste alta vom avea un numar important de eurodeputati alesi direct, care vor reprezenta Romania in Parlamentul European, din toate partidele.

Rep : Din toate partidele, mai putin cele populiste, precum PNG sau PRM. Nici unul dintre acestea nu a reusit sa treaca pragul electoral.

GW : Acest lucru nu ma surprinde. Multi oameni din Parlamentul European vor fi multumiti ca Romania a demonstrat ca nu e o tara de extremisti.

Rep : Dupa cum stiti, referendumul propus de presedinte, pe tema unui nou sistem electoral nu a fost validat. Cum interpretati acest rezultat ?

GW : Cred ca romanii si-au dat seama ca nu era o actiune menita sa duca la imbunatatirea guvernarii, ci o arma intr-o lupta intre mai multe partide.
Iar oamenii au luat decizia corecta spunand : nu vrem sa avem de-a face cu asta. Cei mai multi doresc desigur ca partidele politice sa lucreze impreuna, pentru binele tarii.
Si multi s-au saturat pur si simplu de modul in care presedintele Traian Basescu e constant in cautarea unor conflicte, in loc sa caute consens.

Rep : Totusi, 89% dintre cei care au votat la refrendum au fost in favoarea propunerii prezidentiale.

GW : Se poate, dar pana la urma important e ca referendumul a esuat pentru ca nu a primit suficient sprijin si cred ca acest lucru vorbeste de la sine. (CR - 11/26/2007;02.10h)