Vizita istorică de două zile a lui Dmitri Medvedev în Elveţia

Dmitri Medvedev se află într-o vizită istorică de două zile în Elveţia. Este primul şef de stat rus aflat într-o vizită în Confederaţie. El speră să obţină sprijinul Bernei în faţa Adunării anuale ONU şi a summitului G20. Preşedintele rus Dmitri Medvedev a ajuns luni la Berna unde speră să obţină susţinere privind proiectul său pentru securitate în Europa şi în plus sprijin pentru adeziunea Moscovei la Organizaţia Mondială a Comerţului.

Dmitri Medvedev se află într-o vizită istorică de două zile în Elveţia. Este primul şef de stat rus aflat într-o vizită în Confederaţie. El speră să obţină sprijinul Bernei în faţa Adunării anuale ONU şi a summitului G20.

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a ajuns luni la Berna unde speră să obţină susţinere privind proiectul său pentru securitate în Europa şi în plus sprijin pentru adeziunea Moscovei la Organizaţia Mondială a Comerţului.

Medvedev, pentru care Elveţia este o primă etapă în cadrul unui periplu care îl va purta spre Adunarea anuală a ONU de la New York şi apoi către summitul G20 de la Pittsburg (Statele-Unite), îl va întâlni pe preşedintele Confederaţiei Hans-Rudolf Merz precum şi alţi şase miniştri din guvernul elveţian.

Programul discuţiilor prevăzute pentru luni după-amiază a fost încărcat şi variat, de la criza economică până la "intensificarea relaţiilor bilaterale" trecând prin reforma prevăzută de G20.

Şeful de stat rus a anunţat deja că speră să obţină susţinerea Bernei pentru proiectul său privind securitatea europeană şi realizarea unui nou « pact regional ».

În interviurile acordate mai multor ziare elveţiene în week-endul trecut, Medvedev explica : "Noi sugerăm crearea unui loc pentru întâlniri universale unde să se discute şi să se rezolve problemele de securitate europene. Dar acest loc de întâlnire trebuie să fie accesibil tuturor ". Organizaţia pentru securitate şi cooperare în Europa (OSCE) nu permite în acest moment reglarea tuturor problemelor de securitate " a completat el. "Elveţia are toate motivele să susţină această iniţiativă " pentru că "nu aparţine unei discipline de bloc", a adăugat liderul de la Kremlin.

Printre altele, cei doi şefi de stat au evocat şi mandatul Elveţiei privind medierea conflictului ruso-georgian. În final discutând despre aderarea Rusiei la OMC, Eveţia şi-a reafirmat susţinerea. Dar Rusia a complicat şi mai mult această intrare în Organizaţia Mondială a Comerţului, prin impunerea unei adeziuni în trei, alături de Kazahstan şi Belarus, afirmă OMC.

Elveţia se felicită pentru această vizită, în condiţiile în care a fost izolată pe scena internaţională în ultimele luni, mai ales pe fondul atacurilor privind secretul bancar, dar şi în ceea ce priveşte opoziţia arătată şefului libian Mouammar Kadhafi.

Astăzi, 22 septembrie, preşedintele rus a pornit pe urmele generalului Alexandre Souvorov care a traversat Alpii în fruntea trupelor sale în 1799, pentru a-l vâna pe Napoleon.