Visul american a învins

200811-7789.jpg

Visul american a învins

Acum 143 de ani Barack Obama ar fi fost sclav. Astăzi este preşedintele ales al Statelor Unite.

Acum 143 de ani Barack Obama ar fi fost sclav. Astăzi este preşedintele ales al Statelor Unite. „Dacă cineva se mai îndoieşte că America este ţara tuturor posibilităţilor, dacă unii se mai întreabă în ce măsură visul întemeietorilor mai este realitate, în ce măsură democraţia noastră mai are vitalitate, această noapte a oferit răspunsul", a declamat al 44-lea presedinte al SUA în parcul Grant din Chicago, în prezenţa unui milion de suporteri în delir.

Plângeau ieri, după anunţarea rezultatului, veteranii mişcării pentru drepturi civile alături de tinerii care s-au mobilizat ca niciodată dar care, pe undeva, aveau dubii că aceasta clipă va fi posibilă.

A fost, şi America începe acum un nou capitol, mai luminos, al istoriei sale rasiale şi politice. Euforia trebuie însă să facă loc repede imperativelor guvernării, şi Obama este perfect conştient de acest lucru.

„Acelor americani al căror sprijin nu-l am încă, le spun că, deşi nu aţi votat pentru mine vă aud vocile, am nevoie de ajutorul vostru, voi fi şi preşedintele vostru. Şi tuturor celor care ne privesc acum, peste fruntarii, celor din palate şi parlamente, dar şi celor înghesuiţi în jurul unui aparat de radio într-un colţ uitat al planetei, le spun că vieţile noastre sunt poate diferite, dar destinul nostru este comun, şi sunteţi martori la răsăritul unei noi ere americane".

Preşedintele ales are un avantaj pe care democraţii nu l-au mai avut din anul de graţie 1995 - majorităţi confortabile în ambele camere ale Parlamentului federal - dar şi enorme dificultăţi - deficit record, recesiune, două războaie ce par fără sfârşit şi, poate încă mai grav, o considerabilă pierdere de prestigiu pe plan internaţional. Din aceste motive tranziţia va trebui să fie rapidă şi eficientă.

Se aşteaptă ca un şef de cabinet sa fie desemnat în următoarele zile, şi este posibil să avem nominalizări pentru posturi ministeriale marginale în cursul săptămânii viitoare. Pentru a naviga apele agitate ale enormei birocraţii washingtoniene noul preşedinte va apela, se crede, la experienţa unor figuri-cheie ale epocii Clinton, dar şi la cercul larg de experţi şi sfătuitori care l-au ghidat pe parcursul campaniei.

Opoziţia republicană nu poate fi ignorată - în pofida masivelor pierderi electorale - şi în acest sens declaraţiile de ieri ale senatorului McCain, plin de graţie la înfrângere, sunt extrem de utile: „sunt, acestea, momente dificile pentru ţară, şi vreau să-i promit învingătorului că voi face tot ce-mi stă în putinţă pentru a-l ajuta să rezolve multiplele probleme cu care ne confruntăm; nu-i destul să-l felicităm, le cer tuturor americanilor care m-au sprijinit, să mi se alăture în efortul de a găsi formule comune pentru depăşirea dificultăţilor momentului".

Auspiciile sunt aşadar excelente. Este, acesta, un moment de mare speranţă pentru America, pentru întreaga lume.

Trecutul este presărat cu speranţe spulberate, dar America, traumatizată de opt ani de bushism, a avut înţelepciunea, puterea, de a-şi asuma acest risc.

SUA; Radu Tudor

5/11/2008 (14h55)