Violenţe de nedescris în China : 140 de morţi

200907-13488.jpg

Violenţe de nedescris în China : 140 de morţi

Bilanţ alarmant al violenţelor din China : 140 de oameni au fost
ucişi în confruntările etnice izbucnite duminică la Urumqi, capitala
regiunii chineze Xinjiang, zonă populată mai ales de uiguri, a anunţat luni, 6 iulie, un purtător de
cuvânt al Guvernului. Sute de persoane au fost arestate, potrivit agenţiei de presă China Nouă. Alte peste opt sute de persoane au fost rănite.

Bilanţ alarmant al violenţelor din China : 140 de oameni au fost ucişi în confruntările etnice izbucnite duminică la Urumqi, capitala regiunii chineze Xinjiang, zonă populată mai ales de uiguri, a anunţat luni, 6 iulie, un purtător de cuvânt al Guvernului.

Sute de persoane au fost arestate, potrivit agenţiei de presă China Nouă. Alte peste opt sute de persoane au fost rănite.

Calmul revenise luni la Urumqi, după ce mai multe persoane au atacat cu o zi în urmă trecători şi au incendiat vehicule în acest oraş.

Manifestanţii blocaseră circulaţia în mai multe intersecţii, iar Poliţia a fost mobilizată pentru a restabili ordinea.

Regiunea autonomă Xinjiang este situată în nord-vestul Chinei şi are o populaţie majoritar musulmană.

Mii de manifestanţi - cei mai mulţi fiind etnici uiguri - s-au confruntat cu Poliţia, în timp ce protestau faţă de moartea recentă a două persoane într-o uzină chineză.

Preşedintele Asociaţiei Japoneze a Uigurilor anunţase anterior că aproximativ trei mii de oameni au manifestat şi cel puţin trei sute au fost arestaţi.

Protestatarii s-au confruntat cu o mie de poliţişti, care au ripostat cu bastoane electrice şi focuri de armă în aer. Protestele au pornit de la un conflict într-o uzină de jucării, după ce membri ai etniei uigure au fost acuzaţi că au abuzat de o femeie chineză.

Uigurii reprezintă o populaţie de origine turcă, ce face parte din marile triburi Oghuz, originare din Orkhon, Mongolia. (CR - 6 iulie 2009;12.55h)