Vinovatul pentru atentatul de la Lockerbie a fost eliberat

lockerbie-poza-afp-sotia-autorului-atentatului-tine-un-afis-poza-sotului-ei-20090820161330.jpg

Soţia autorului atentatului de la Lockerbie, la un miting de susţinere a soţului său, în decembrie 2008 (Photo : Andy Buchanan / AFP)

Autorul atentatului de la Lockerbie a fost eliberat. Măsura este anunţată de ministrul scoţian al Justiţiei, Kenny MacAskill. Libianul Abdelbaset Ali Mohamed Al-Megrahi a fost lăsat liber, pe motive umanitare. Al-Megrahi fusese condamnat la închisoare pe viaţă pentru atentatul comis împotriva unui avion Boeing 747 al companiei americane Pan Am, ce făcea o cursă de la Londra la New York.

Autorul atentatului de la Lockerbie a fost eliberat. Măsura este anunţată de ministrul scoţian al Justiţiei, Kenny MacAskill. Libianul Abdelbaset Ali Mohamed Al-Megrahi a fost lăsat liber, pe motive umanitare.

Al-Megrahi fusese condamnat la închisoare pe viaţă pentru atentatul comis împotriva unui avion Boeing 747 al companiei americane Pan Am, ce făcea o cursă de la Londra la New York.

Pe 21 decembrie 1988 au murit 270 de persoane, deasupra oraşului scoţian Lockerbie, majoritatea fiind cetăţeni americani.

Bucăţi din aparatul de zbor au căzut peste un cartier, unde au făcut alte 11 victime. Autorul atentatului a folosit o bombă ascunsă într-o valiză.

Libianul a negat însă în permanenţă că el ar fi autorul acestui atac sângeros. Bărbatul are acum 57 de ani şi este grav bolnav, având cancer. Surse apropiate familiei sale au spus că el este disperat să se întoarcă în Tripoli ca să îşi petreacă ultimele zile din viaţă cu familia.

Tot în procesul Lockerbie, în anul 2001, Al Amine Khalifa Fhimah a fost declarat nevinovat de capetele de acuzare formulate împotriva sa şi a fost achitat de către cei trei judecători scoţieni, fiind predat ulterior Libiei. Nu aceeaşi soartă a avut-o Abdel Baset Ali al-Megrahi, care a fost condamnat la închisoare pe viaţă.

Cei doi bărbaţi ar fi adus din Malta într-un bagaj neînsoţit bomba care a distrus avionul. Ei au fost acuzaţi că au produs artizanal dispozitivul explozibil, ascuns apoi într-o valiză expediată mai întâi la Frankfurt, apoi la Londra, de unde a fost îmbarcată la bordul avionului Pan Am 103, cu destinaţia New York. Bomba a explodat la 40 de minute de la decolare.

Guvernul scoţian a declarat luna trecută că a primit o cerere de eliberare a libianului din motive medicale. Bărbatul a fost diagnosticat cu cancer la prostată în 2008.

Soţia libianului, Aisha Megrahi spunea la începutul anului că soţul ei este în "pericol de moarte".