Victor Ponta, desemnat premier de preşedintele Traian Băsescu

victor-ponta-desemnat-premier-presedintele-traian-basescu.jpg

Premierul Victor Ponta (Foto: www.gov.ro)

Victor Ponta a fost desemnat premier de către Traian Băsescu, în urma consultărilor preşedintelui cu partidele, de la Palatul Cotroceni. Singura propunere formulată de formaţiunile politice la Cotroceni a fost de altfel actualul prim-ministru, Victor Ponta.

Traian Băsescu a semnat decretul pentru desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru, informează Preşedinţia. "Ca urmare a faptului că a existat o singură propunere din partea reprezentanţilor partidelor politice şi ai minorităţilor naţionale din Parlamentul României, care au participat luni, 17 decembrie 2012, la Palatul Cotroceni, la consultările în vederea desemnării candidatului la funcţia de prim-ministru al Guvernului României, domnul preşedinte Traian Băsescu l-a desemnat pe domnul Victor-Viorel Ponta drept candidat la funcţia de prim-ministru", se arată într-un comunicat al Preşedinţiei.

Preşedintele Traian Băsescu s-a consultat luni, la ora 10, cu liderii formaţiunilor care au intrat în noul Parlament, în vederea desemnării unui premier. Discuţiile s-au încheiat după 20-30 de minute. În mod neobişnuit, şeful statului a chemat toate partidele în acelaşi timp, nu separat, cum şi-ar fi dorit cel puţin liberalii.

Preşedintele PNL a declarat luni dimineaţă că el nu va merge la consultările de la Palatul Cotroceni. Partidul Naţional Liberal a trimis un singur reprezentant la aceste discuţii, secretarul general al formaţiunii, Eduard Hellvig. Crin Antonescu susţine că USL ar fi trebuit să fie chemată de una singură la consultări, ca şi alianţă care a câştigat două treimi din mandatele din Parlament.

De partea sa, premierul Victor Ponta a spus luni dimineaţă că la consultările de la Cotroceni va merge câte un reprezentant din partea fiecărei formaţiuni componente a Uniunii Social Liberale. Cât despre desemnarea premierului de către preşedintele Traian Băsescu, Victor Ponta a afirmat că acest lucru e doar o formalitate.

Liderii USL s-au întâlnit luni dimineaţă la sediul Uniunii, înaintea consultărilor de la Palatul Cotroceni.