Viaţa după uraganul Sandy

sandy-new-jersey.jpg

REUTERS/Mark C. Olsen/U.S. Air Force/Handout

În Statele Unite, regiunile afectate de uraganul Sandy încearcă să-şi reia activitatea normală. La New York şi Washington s-au redeschis aeroporturile şi companiile aeriene îşi reiau treptat zborurile. Bursa de la New York îşi redeschide porţile, iar organizatorii maratonului care urmează să aibă loc, duminică, tot în acest oraş au anunţat că manifestarea va fi menţinută în ciuda problemelor logistice.

America este obişnuită cu uraganele dar acesta din urmă, Sandy, ar putea rămîne în istorie nu ca fiind cel mai distrugător ci ca unul cu efecte politice majore. Uraganele au răvăşit deseori America, dar niciodată, s-ar părea, ele nu au perturbat nişte alegeri prezidenţiale chiar cu cîteva zile înainte de desfăşurarea lor. Statele Unite dispun de un arsenal legislativ care prevede amînarea unui astfel de scrutin în caz de forţă majoră, cum ar fi catastrofele naturale.

Nu s-a pus însă problema de data aceasta, în schimb, în acest moment, gesturile celor doi candidaţi care se înfruntă la prezidenţiale, Barack Obama şi Mitt Romney, sunt scrutate mai mult decît oricînd de observatori şi de mediile de informare. În acest moment se poate spune că atît Barack Obama cît şi Mitt Romney s-au purtat exemplar, ei au pus campania electorală între paranteze petru a se ocupa de sinistraţi şi de organizarea operaţiunilor de salvare sau evacuare sau ajutorare a celor afectaţi de uragan.

Cel mai mult, însă, la nivelul imaginii, pare să fi avut de cîştigat preşedintele Barack Obama. El a fost vizibil pe toate fronturile, încă de duminică s-a dus la sediul Agenţiei federale însărcinată cu gestionarea crizelor, li s-a adresat americanilor din sala de presă a Casei Albe pentru a-i îndemna la prudenţă, s-a întreţinut prin telefon cu numeroşi guvernatori, a telefonat chiar la sediile companiilor furnizoare de electricitate, astăzi se duce în statul New Jersey pentru o evaluare pe teren a situaţiei...

Pe scurt, el a demonstrat că este un veritabil şef de stat care ţine cîrma în mîinile sale şi că nu se înşeală cînd vine vorba de stabilit care sunt priorităţile. Chiar şi astăzi, comentatorii îl apreciază că îşi consacră timpul unei vizite în zonele afectate de urgana în loc să reia campania electorală, cum face Mitt Romney.

“Preşedintele a fost formidabil. Ieri am vorbit cu el la telefon de trei ori, iar ultima dată m-a sunat înainte de miezul nopţii ca să mă întrebe dacă nu am nevoie de ceva.” Această frază elogioasă a fost pronunţată la televiziunea americană de guvernatorul statului New Jersey, Chris Christie, care este însă unul din cei mai înverşunaţi adversari politici ai lui Barack Obama şi unul dintre principalii locotenenţi ai lui Mitt Romney. Iată deci cum funcţionează politica, chiar şi uraganele sfîrşesc prin a intra în ecuaţia lor. Bineînţeles că toată lumea în America îşi aminteşte acum cît de lamentabil s-a purtat în 2005 preşedintele republican George Walker Bush în contextul ciclonului Katrina care a răvăşit oraşul New Orleans.  Cota de popularitate a preşedintelui a scăzut atunci vertiginos şi chiar el a recunoscut ulterior că guvernul american a fost depăşit de eveniment. In schimb, uraganul actual are toate şansele să rămînă în istorie ca un factor de stimulare a popularităţii lui Barack Obama, în ciuda distrugerilor şi pierderilor de vieţi omeneşti provocate de Sandy.